Regionalna platforma: Pritvorenu novinarku odmah pustiti na slobodu

6. January 2020.
Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, zatražila je danas da se crnogorska novinarka Anđela Đikanović hitno pusti iz pritvora i da se svi eventualni postupci protiv nje vode dok je na slobodi, ocenivši reakciju tužilaštva preteranom.
20200106120116_f3a2ede4-3ba2-44b3-a7e0-200498394ec8
Anđela Đikanović. Foto: Savo Prelević / Vijesti

Đikanović je privedena u nedelju 5. januara i odlukom tužilaštva i zadržana do 72 sata, a tereti se za krivično delo izazivanje panike i nereda, pošto je objavila da će na Badnji dan crnogorskoj policiji biti na raspolaganju i 250 pripadnika ROSU – specijalne kosovske jedinice.

Tu vest je ubrzo demantovala Vlada Crne Gore, a FOS medija, portal čija je Đikanović i glavna urednica, povukao je spornu informaciju i izvinio se zbog njenog objavljivanja.

“Privođenje i zadržavanje novinarke smatramo preteranom reakcijom crnogorskog tužilaštva i tražimo da se ona odmah pusti i ukoliko dođe do pokretanja bilo kakvog postupka da joj bude dozvoljeno da se brani sa slobode. Tenzije u Crnoj Gori ovih dana su svakako velike ali hapšenje novinara neće doprineti njihovom snižavanju”, kazala je predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara smatra da je nedopustivo hapsiti novinare, a u ovom slučaju da je Đikanović spornu vest povukla odmah nakon što je ona demantovana, odnosno sat nakon objavljivanja, što je prekratak period da se izazove panika u Crnoj Gori.

Takođe, odmah se izvinila zbog netačne informacije i na taj način pokazala da joj nije bila namera da izazove paniku i nerede.

Click