Od 625 napada na novinare u zemljama bivše Jugoslavije trećina u Srbiji

16. December 2019.
Predstavnici članica Regionalne platforme Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara posetili su u Vrčinu novinara Milana Jovanovića, kome je pre godinu dana zapaljena kuća, i iskazali mu poštovanje zbog borbe koju vodi u razotkrivanju korupcije i kriminala, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Untitled-1

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara u svojoj bazi www.safejournalists.net beleži napade na medijske profesionalce i medije, a od 2015. godine mreža je zabeležila 625 incidenata u regionu, od čega je čak 221 zabeleženo u Srbiji.

Predstavnici medija izrazili su žaljenje zbog svega što su Milan Jovanović i njegova supruga doživeli u poslednjih godinu dana zbog njegovog rada, a dali su podršku i uredniku portala Žig info iz Grocke Željku Matorčeviću koji je brutalno fizički napadnut, takođe zbog tekstova o korupciji u lokalnoj vlasti.

Izvršni direktor Udruženja novinara Makedonije Dragan Sekulovski naglasio je da će Platforma ovaj slučaj pratiti do zatvaranja i nastaviti da insistira na zaustavljanju prakse nekažnjivosti napada na novinare.

“Danas smo ovde da izrazimo solidarnost i da poručimo novinarima koju su napadani i preti im se da nisu sami. Tu smo da zajedno poručimo i svima koji napadaju novinare da to nije dobra ideja – da će snositi posledice zbog toga”, kazao je Sekulovski, a preneo je u saopštenju NUNS.

Ovu mrežu čine organizacije koje zastupaju više od 8.000 novinara i medijskih radnika: Udruženje/udruga BH novinari (Bosna i Hercegovina), Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje novinara Kosova, Sindikat medija Crne Gore i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Click