Vijenac kao smeće za Nikolu Teslu

12. July 2023.
U utorak 11. srpnja prije podne dobar dio portala u Hrvatskoj prenio je fotografiju i pisanu vijest o tome da je netko na spomenik Nikole Tesle u centru Zagreba (križanju Masarykove, Preradovićeve i Tesline) umjesto cvijeća povodom Teslinog rođendana (10. srpnja) po svoj prilici tokom noći postavio vreću sa smećem.
Milorad Pupovac 1
Milorad Pupovac. Foto: N1

Autor: Milorad Pupovac

Gledajući te vijesti u prvi smo mah i sami povjerovali da je riječ o tome, te se oko podneva uputili da vidimo da li je smeće netko u međuvremenu maknuo. Kad smo došli do spomenika vidjeli smo da vreća za smeće nije maknuta i da se u njoj zapravo nalazi vijenac sa cvijećem koji je netko stavio u nju.

Vijenac koji je stavljen u vreću za smeće a portali o stavljenoj vreći za smeće obavijestili javnost zapravo je vijenac koji su jučer oko 12.30 h položili predstavnici Srpskog narodnog vijeća, SKD Prosvjete, SDSS-a i Srpskog demokratskog foruma, dvojica saborskih zastupnika i jedan zastupnik u Skupštini Grada Zagreba.

Možda će se nekom činiti da je time šteta ili sramota manja, a nekome da nije riječ ni o šteti ni o sramoti već o uspješnom performansu. Kako god bilo mi veoma dobro znamo što se sa stavljanjem vijenca SNV-a i drugih srpskih organizacija u komunalnu vreću za smeće htjelo poručiti nama i o nama. Taj biljeg znanja predugo i presvakodnevno nosimo. Istina, možda ga nismo očekivali ni na Teslin rođendan, ni u Teslinom krilu, ni na križanju Masarykove, Preradovićeve i Tesline.

Tekst je prenet sa portala autograf.hr.

Click