Stanovnici Gornjomatejevačke ulice nastavljaju borbu za lepše naselje

14. January 2021.
Kako bi uredili svoje naselje, članovi udruženja Stop neplaniranoj gradnji iz Gornjomatejevačke ulice odlučili su da stanu na put neplaniranoj gradnji, i da urede ovo “mlado” naselje u Nišu. Kako kažu u udruženju, borbu nastavljaju kroz institucije, jer su prethodno uspeli da u saradnji sa gradom i opštinom zaustave gradnju u svom kraju, nakon duge borbe i protesta.
20201215_223659 (1)
Foto: Udruženje "Stop neplaniranoj gradnji" - protesti tokom juna 2020. godine

Jedan od članova udruženja, Milorad Mikuljanac, kaže da su sve dozvole za gradnju bile ispravne, ali da je nehumano bilo da se gradi zgrada do zgrade.

“Taj prostor gde je trebalo da se gradi bio je namenjen meštanima ovog dela grada, da bude deo zelenila. Okupio sam stanare zgrada, obratio sam se Upravi za planiranje, gradonačelniku, i angažovao advokate da provere dozvole. Videli smo da je dozvola u skladu sa svim propisima koji su opšti uslovi koje je grad prepisao još 2012. godine, i uvideli da je dozvola zakonska. Onda smo mi videli da ne možemo da vodimo sudski spor… Ona jeste zakonska, ali nije ljudska, jer bi stanovi bili osam metara udaljeni od drugih”, kaže Mikuljanac.

Foto: Udruženje “Stop neplaniranoj gradnji”

Trenutno su u kontaktu sa gradskim rukovodiocima, a sve u cilju nastavka ozelenjavanja naselja.

“Sve ostale inicijative u narednom periodu biće vezane za okupljanja radi obaveštavanja građana o daljim koracima za sređivanje naselja. Pored toga, bice organizovane i akcije cišćenja”, kaže Mikuljanac.

Do sada su se okupljali na protestnim šetnjama do crkve Svetog Pantelejmona i u samom naselju.

Foto: Udruženje “Stop neplaniranoj gradnji” – protesti tokom juna 2020. godine

“Takođe, inicijativa je počela štampanjem transparenata i njihovim postavljanjem na terase okolnih zgrada kako bi se privukla pažnja građana i medija. Isti transparenti su korišćeni i za protesne šetnje. Delili smo flajere i organizovali muzički koncert grupe ‘Zvezdana noć’ na jednom od okupljanja”, ističe Mikuljanac.

Inicijativa je bila usmerena prema gradu i investitoru. “Postigli smo dogovor sa obe strane. Uz pomoć grada postignut je dogovor sa investitorom o zamenskoj parceli”, dodaje Mikuljanac, dok je na parceli gde je trebalo da bude gradnja zasađeno 170 sadnica jelki.

Napravljena je i Viber grupa, koja broji preko 200 članova iz naselja, i preko nje svi članovi su dobijali pozive i informacije o sledećim koracima.

“Informacije su deljene i preko Facebook profila ’Naselje Pantelej’, dok smo papirna obaveštenja lepili na ulaze zgrada, kako bismo pozvali gradjane da izadju na protest i nezadovoljstvo”, rekao je Mikuljanac.

Kažu da ih je povezao isti cilj – sređivanje naselja i stopiranje neplanske gradnje. Kontaktirali su i platili arhitektu koji je nacrtao predlog naselja, a potom podelili informacije u Viber grupi.

Ovu i ostale aktivističke priče možete pronaći na sajtu promeni.rs.

Foto: Udruženje “Stop neplaniranoj gradnji”
Click