Veran Matić – Zašto je Insajder TV važna?

20. December 2021.
Promotivni slogan Televizije Insajder bazira kampanju na rečima istinito, profesionalno, verodostojno, nedvosmisleno, hrabro i dokazano.
insajder-tv

Piše: Veran Matić

Znajući ljude koji čine novu medijsku kuću, znam da će to biti i kanal empatije, koji će stati uz one koji pate, koji će ne samo izveštavati već se i konkretno angažovati da nam bude bolje. U vremenu u kojem ima previše informacija, ali malo znanja, Insajder će promeniti tu razmeru – daće više znanja i mudrosti, a manje nebitnih informacija. Do znanja i mudrosti dolazi se preko istraživačkog novinarstva i dubinskih analiza. Podsećanjem baziranom na relevantnoj faktografiji. Čitanjem knjiga. Reportažama i pripovedanjem o realnom životu može se uticati na smanjenje problema nejednakosti i diskriminacije. Postpandemijsko društvo zahteva prevrednovanje svake profesije, pa i novinarstva. Zbog toga sam ubeđen da će Insajder pomoći da se novinarstvo reafirmiše kao časna profesija koja prosvetljuje, opominje, koja je na strani humanizma, koja je društveno odgovorna građaninu kojem se obraća i društvu u kojem postoji. U političkoj kakofoniji i tenzijama koje nas okružuju čini mi se da odavno nije bilo tako značajno da se unutar političkih sukoba razdvoje politički interesi od interesa države i građana. Prostakluk, zlovolja, manipulacija, mržnja, bes neprekidno nas zasipaju sa brojnih medija i društvenih mreža i zato  Insajder vidim kao svojevrsnu protivtežu i prostor normalnosti.

Sve nabrojano krasi tim produkcije Insajder koji je od petka, 17. decembra prerastao u televiziju koja će se emitovati u ponudi dva najveća kablovska operatera (17. kanal SBB i 18. kanal MTS). I na tom polju se Insajder ponaša poput ledolomca na ovdašnjoj medijskoj sceni radeći nešto što nikome do sada nije uspelo – da bude istovremeno dostupan u katalozima polarizovanih kablovskih operatera dokazujući da su čuda moguća.

To, naravno, ima svoju cenu, jer nezavisnost skupo košta. Nepristajanje na ekskluzivitet jednog operatera može vam doneti jedino glavobolje. Ne nužno i bolju zaradu. Jedino imate veću publiku i odgovornost, jer u odsustvu pravog javnog medijskog servisa radite u javnom interesu. To skupo košta jer interes zajednice i društva stavljate ispred ličnog interesa. Ume i da zaboli, poput našeg nekadašnjeg iskustva sa B92 kada smo se borili sa radikalskim i demokratskim vetrenjačama, učeći kroz borbu bitne životne i profesionalne lekcije.

Početak emitovanja Insajder televizije bitan je za Srbiju i region po nekoliko osnova. Pored činjenice da će biti dostupna svima, ova televizija biće prva koja je nastala iz produkcije istraživačkog programa osnovane unutar TV B92, što je već samo po sebi ogroman uspeh. Nemam dileme da će nastaviti tamo gde je svojevremeno sputan nekadašnji B92 koji je uvek bezrezervno stajao iza Insajder produkcije.

TV Insajder trebalo bi da bude prva medijska kuća koja će u podeljenoj Srbiji pokušati da u programu okupi predstavnike vlasti, opozicije i nevladinog sektora koje već duže vremena u takvom formatu ne vidimo u medijskoj ponudi. Da budem precizan – to je tako od nestanka starog B92 čija će se nekadašnja TV lica ponovo okupiti pod kapom Insajdera dokazujući još jednom u kojoj meri smo svi zajedno svojevremeno udarili etičke, profesionalne i nezavisne temelje koji će se nadalje ravnati prema Insajderu.

Nova stranica u razvoju Insajdera trebala bi da pokaže da je vredelo truda i žrtve biti beskompromisan tokom svih ovih godina i trpeti napade sa svih mogućih strana – od stvarnih neprijatelja do konkurencije koja se uvek osećala ugroženom zbog standarda koje su postavili nekadašnji B92 i Insajder nespornim dometima koji su oduvek izazivali ljubomoru sujetnih i nedobronamernih. U takvim okolnostima, Insajderova najveća podrška bila je publika koja je poput vernika pratila i podržavala ono što posvećeno radi Brankica Stanković sa odanim timom profesionalaca koji je godinama okružuju i u dobru i u zlu.

TV Insajder treba da pokaže da je i u ovakvim otežanim okolnostima istinski moguće da se novinari na takav način samoorganizuju i da izađu iz ušuškane, komforne zone koja ume da umrtvi samozadovoljne. Ovaj koncept treba da dokaže održivost ovog modela organizovanja koji nije jeftin, jer je nezavisnost sama po sebi veoma skupa. Svojim budućim postojanjem, TV Insajder treba da ohrabri uvezivanje istraživačkih platformi na lokalnom i regionalnom nivou i tako ojača front profesionalnog istraživačkog novinarstva koji će po prvi put imati svoju televizijsku stanicu.

Programski koncept TV Insajder treba da nam približi formate, sadržaje, goste, ideje i predloge koje ne možemo da vidimo u trenutnoj medijskoj ponudi privatnih emitera i javnog medijskog servisa. TV Insajder treba da trasira treći medijski put i da pokaže da je moguće raditi drugačije, producirati i emitovati domaće i inostrane medijske sadržaje koji se razlikuju od konkurencije.

Nadam se da će TV Insajder pokazati jedno novo i drugačije lice ovdašnje medijske scene koje će, koristeći najbolje od postojećeg i izbegavajući dosadašnje greške, načiniti dobitničku formulu uspeha koji svojim profesionalizmom miri podeljenu Srbiju. Za tako nešto biće neophodno da vlast pokaže razumevanje i toleranciju za koncept koji ne potpada pod trenutne medijske i društveno-političke podele, pokazujući time zrelost i iskrenu želju za promenom nabolje u medijskoj sferi.

TV Insajder vidim kao vesnika konstruktivnog novinarstva koje će pružiti najbolji odgovor preovlađujućoj tabloidizaciji javnog prostora u kojoj prevlast imaju negativno intonirane informacije nasuprot neutralnim i pozitivnim vestima. Konstruktivno novinarstvo TV Insajdera doneće sa sobom debatu i dijalog u vezi sa brojnim problemima, ali će pružiti i moguće odgovore, rešenja i poboljšanja. Fokusiranje na prošlost, sukobe i negativnosti treba da posluže kao osnova za novinarstvo koje treba da nam kao društvu donese bolje sutra. I tu vidim veliku šansu TV Insajdera koji treba da stavi akcenat na nedostajući pristup u ovdašnjem medijskom prostoru.

Publika želi analitičko izveštavanje, fokus na rešenja i promociju demokratskih diskusija i razgovora kao temeljnih principa konstruktivnog novinarstva. Početak TV Insajdera je zato svojevrsni novi početak i šansa koja se ne sme propustiti.

Zbog nas, zbog vas, zbog njih. Zbog svih.

Click