Na mom radaru – Dubravka Valić Nedeljković

2. April 2020.
Dubravka Valić Nedeljković, redovna profesorka u penziji na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, još predaje i na master i doktorskim studijama na ACIMS Univerziteta u Novom Sadu (Mediji i rod), kao i na osnovnim i master studijama na Univerzitetu u Podgorici (Crna Gora). Objavila je više od 150 radova u domaćim i međunarodnim časopisima i publikacijama. Učestvovala je na mnogobrojnim naučnim i stručnim skupovima u inostranstvu i zemlji. Objavila devet stručnih i naučnih knjiga i monografija. Rukovodilac pedesetak međunarodnih i domaćih stručnih i naučnih projekata. Pre angažmana na univerzitetu bila je novinarka i urednica u Radio Novom Sadu tridesetak godina. Dobitnica je nekoliko novinarskih nagrada za informativni radio-program i radio-reportažu.
Dubravka Valic Nedeljkovic foto privatna arhiva
Dubravka Valić Nedeljković. Foto: privatna arhiva

SA STUDENTIMA ONLAJN

Na mom radaru su danas prvo studenti i njihovi radovi, utorak je! Onlajn komunikacija sa studentima u ovo turbulentno vreme veoma mi je važna zbog kontinuiteta u odvijanju semestra. Organizovali smo, umesto nastave, virtuelnu redakciju, podelili sektore kao u pravim redakcijama (unutrašnja politika, spoljna politika, ekonomija, turizam, zdravstvo, korona, kultura, obrazovanje, sport) i sada mi stižu radovi koje su i oni uradili onlajn tokom protekle sedmice. U ovom programu virtuelne redakcije su moja 22 studenta i studentkinje sa Fakulteta političkih nauka, smer novinarstvo, u Podgorici. Oni su se zaista potrudili da budu novinari u doba korone. Shvatili su da su svi sektori u suštini podređeni pandemiji, samo svaki na svoj način. I uspeli su da odgovore zadatku.

MEDIJSKI DNEVNICI

Za projekat “Medijski dnevnici u doba korone”, koji je pokrenula Novosadska novinarska škola, kontaktirali smo mnogo različitih osoba, i to različitog uzrasta, pola, obrazovanja, statusa u društvu, pogleda na svet, da nam pišu šta gledaju, slušaju, čitaju na internetu, ne samo kod nas već i mnoge koji su danas negde u svetu. Ideja je da iz lične perspektive osoba koje su samo konzumenti medija, ali i onih koji su analitičari medija, medijski proizvođači i medijski prozjumeri, dakle mladi koji i konzumiraju i proizvode sadržaje za internet platforme, kroz njihove dnevnike saznamo kako su mediji prepoznali šta su komunikativne potrebe građana i građanki u vreme pandemije, i to ne samo u informativnoj već i u zabavnoj i obrazovnoj sferi. Već su objavljeni prvi medijski zapisi na sajtu medijskapismenost.org.rs i meni su vrlo izazovni. Nadamo se da ćemo na kraju objaviti i knjigu medijskih dnevnika. Osnovce koji su u našem trogodišnjem projektu medijska pismenost pozvali smo da nam fotografišu svoju svakodnevicu, kad sve ovo prođe biće velika izložba, oni će time pokazati šta su naučili na našim kampovima medijske pismenosti. Sve to radimo volonterski praktično.

DOBA KNJIGA

I na kraju, i meni su na radaru mediji, sve pratim, pravim lične zabeleške i pišem dnevnik, ali i čitam. Ovo je doba knjige definitivno, a i knjiga je medij, ne zaboravimo to nikada. Osim toga, završavam jedan veliki naučni rad o rijaliti programima i pričam sa svojim unucima, naravno putem mobilnog telefona, bolje reći, više se gledamo nego što pričamo jer su još maleni.

Tekst je prenet iz online izdanja Novog magazina.

Štampano izdanje nedeljnika Novi magazin trenutno ne izlazi, ali sve tekstove možete besplatno pronaći u online izdanju.

Click