Veran Matić – Slučaj pretnji Jeleni Obućini

13. April 2023.
Često smo skloni da mnogo intenzivnije i obimnije govorimo i pišemo o negativnim primerima, a da se nekako pozitivni primeri brzog i efikasnog reagovanja policije i tužilaštva sa dobrim sudskim epilogom, osuđujućom presudom, previde, ili se o tome površno izveštava.

Piše: Veran Matić

Slučaj drastične, opasne i vulgarne pretnje Jeleni Obućini, važan je i zbog ohrabrivanja svih kojima se preti da obavezno prijave tu pretnju. Za novinarke i novinare i medijske radnike postoji SOS telefon, Sigurna linija  0800 100 115 na kojem je 24/7 dostupan operater koji je obučen za davanje informacije o tome kako se sama pretnja ili napad kvalifikuje, kome se odmah obratiti, jer je razvijena mreža kontakt tačaka u tužilaštvu i policiji širom Srbije, i šta je to što se može očekivati kada je reč o tom počinjenom delu.

Sigurnu liniju administrira Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, i sam se nekim danima javljam i dežuram.

Jelena je pretnju odmah prijavila i prošla kroz neophodnu proceduru, koja bi, svakako, mogla da bude jednostavnija, ali je to tema za unapređivanje pravnih mehanizama. U reagovanje su bile uključene sve glavne kontakt tačke: Branko Stamenković ispred RJT, koji je i na čelu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, major Bekir Dudić iz Direkcije policije, i kao predstavnik SOS telefona.

Da podsetim na samu pretnju koju je, sada već osuđeni, Nenad Paunović sa svog mobilnog telefona preko društvene mreže Tviter i sa svog korisničkog naloga u direktnoj poruci poslao, iz koje ću izbaciti najveće vulgarnosti: „Je li kurvo iz kupleraja…. Šolaka jel ti želiš da budeš nabijena ne na k….. nego na kolac i to neomašćen i hrapav, a onda tako nabijena da budeš isfarsirana zarđalim skalpelom, posoljena i spaljena, a sve to uz direktan prenos svih televizija i izveštavanja sa istog iz centra Grada.  veruj kurvo……… da ću umesto jabuke u labrnju ugurati jedan ogroman… a kada završim sa rezbarenjem i posoljavanjem spaljivaću te i peći ću te bakljom svuda gde sam te rezbario…i sve ću to raditi uz glasnu muziku i pesme Baje Malog Knindže i sarkastičan i sadističko smejanje i tako svako dana po jednog od vas dok Katabazu ne sprovedem do kraja,”… itd., sve u tom i gorem smislu.

Dan posle pretnje, ambasador SAD Kristofer Hil je razgovarao sa Jelenom i okačio podršku na svom Tviter nalogu. Ambasadori OEBS-a i Kraljevine Holandije, zamolili su me da organizujem sastanak sa Jelenom Obućinom kako bi joj dali podršku, i pokazali solidarnost. Isto je uradio i ambasador Francuske. To su veoma važni gestovi, naročito kada sličnih nema od predstavnika naših vlasti.

Istražni organi su vrlo brzo identifikovali počinioca i obavili sve radnje neophodne za podizanje optužnice, a sudski proces efikasno obavljen.

Nenad Paunović je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana, s tim što se istovremeno određuje da će se ona izvršiti tako što će je izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzora….sa merom bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenom, tako što mu se zabranjuje pristup u prostor oko mesta njenog stanovanja na udaljenosti od 200 metara, kao i dalja komunikacija sa njom u trajanju od jedne godine. Takođe je oduzet predmet, upotrebljen za izvršenje krivičnog dela…

Osuđeni je priznao počinjeno krivično delo, izrazio je kajanje i obećao da to više nikada neće raditi.

Naglasio je da je poruku poslao kada je na TV Pink gledao jutarnji program gde su emitovali izjavu oštećene da će se predsednik države Aleksandar Vučić kuvati u briselskom kazanu, što ga je pogodilo jer je vređala predsednika države …. Pa je poruku poslao izrevoltiran, ne razmišljajući o posledicama.

Ovo su najčešće situacije vezane za pretnje novinarima. Novinari redakcija bliskih vlastima otvore kampanju kroz spinovanje o radu medija koji je označen kao neprijateljski i pojedinih novinara, kroz prilog ili neku vrstu debata u studiju u kojem se izgovore teške reči, govor mržnje, lažne informacije, koje onda deluju na armiju  botova koji umnožavaju hajku, ali i deluje na osobe koje nisu deo neke organizovane mreže, koje imaju i zdravstvenih psihičkih problema, i oni stupaju u impulsivnu, eksplozivnu akciju. Najčešće je to verbalno, pisano, direktnim porukama… veoma često su to poruke u nizu koje traju neko vreme.

Osećaj uznemirenosti i ugroženosti, kod novinarki i novinara, ima razorno dejstvo. Ako uz to postoji osećaj nezaštićenosti, posledice su velike i ako ne postoji direktna aktivnost ka fizičkom ugrožavanju. Kada se to ponavlja godinama, onda je to hronična ugroženost sa svim posledicama.

U ovom slučaju, i Jelena i institucije su reagovale efikasno. I ovo je važan model za reagovanje u slučajevima pretnji. I predstavlja ohrabrenje da se svaka pretnja prijavi i institucijama, tužilaštvu i policiji, dâ mogućnost da uspešno i brzo sankcionišu nasilnike.

Samo nultom nekažnjivošću, postići će se i efekti prevencije.

A do toga možemo da dođemo jedino zajedničkim radom i saradnjom.

Click