Veran Matić – Šabačka poternica

22. December 2021.
Bio sam više puta na različitim „poternicama“ i ne da nije prijatno, nego je i opasno – ne samo po zdravlje, već naročito po bezbednost.
plakat_sabac_isidora_kovacevic_podrinske
Plakat kojim je izlepljen Šabac

Piše: Veran Matić, Bezbedni novinari

Najpoznatiji je svakako slučaj kada je Beograd bio oblepljen posterima-poternicama na  kojima smo bili Saša  Mirković i ja. Kasnije je američki ambasador Montgomeri svedočio da mu je premijer Đinđić rekao da je to organizovao Vladimir Beba Popović i da je to jedan od razloga zbog čega je smenjen, ili nateran da se  sam povuče. Kasnije sam bio na potrenicama sa Insajderovcima, pa sa Jevrejima itd… Očigledno da pored lakših a ubitačnijih poternica na društvenim mrežama, ima još onih koji više vole da lepe papirnu varijantu.

Dva dana nakon što je premijerka izjavila da pitanje zaštite i bezbednosti novinara ostaje „kao potpuni prioritet“, u Šapcu su se pojavile poternice na kojima se nalazi i fotografija Isidore Kovačević, glavne i odgovorne urednice „Podrinskih“.

Iako je stav premijerke izrečen u kontekstu potencijalnih izmena Krivičnog zakonika, to ne menja suštinu jer ovo što se desilo tokom i nakon protesta u tom gradu je apsolutno neprihvatljivo i za svaku osudu. Pogotovo ako se ima u vidu da je na prošlonedeljnom sastanku Radne grupe za bezbednost novinara i medija predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova izjavio da je „MUP povukao prekršajne postupke protiv svih lica za koje je utvrđeno da su novinari“.

Šabačko plakatiranje poternicama ima svoju predistoriju. Prema rečima glavne i odgovorne urednice „Podrinskih“, na plakatima se pre dve nedelje prvo pojavio načelnik šabačke policije koji je „odbio da povuče policiju onoga dana kada je bio blokiran most“. Tada su, prema njenim rečima, „plakati bačeni na samo nekoliko mesta, dok je sada „poternicama“ zasut čitav grad“. O tome da je u pitanju dobro isplanirana akcija svedoče reči Isidore Kovačević da „plakata nema na mestima gde postoje sigurnosne kamere“.

Šabac nije toliko veliki grad i ako postoji iskrena politička volja, lako će se utvrditi ko stoji iza ovakve nedopustive akcije koja targetira novinarku, advokata i maloletnika koji su se našli na luksuzno odštampanom letku za koji se sa lakoćom može utvrditi gde je odštampan, ko ga je naručio, platio i dalje distribuirao. To bi trebalo da bude rutinska akcija policije, tužilaštva i sudstva koja bi veoma brzo dovela do ishoda koji bi smirio uzavrele strasti koje su prevazišle Šabac.

Onaj ko je osmislio ovakvu akciju verovatno nije ni svestan u kojoj meri i po koliko osnova je ona opasna za one koji su se našli na poternici, ali i kontraproduktivna kada je reč o bezbednosti novinara uopšte. Novinarska i medijska udruženja su reagovala (UNS, NUNS), osudom se oglasio i nevladin sektor. To je sasvim dovoljno da ono što se desilo u Šapcu privuče pažnju međunarodnih organizacija koje se bave slobodom izražavanja. Da nije vreme predbožićnih odmora, već bismo imali njihove reakcije koje će sigurno uslediti ako se nešto konkretno ne desi na polju otkrivanja nalogodavaca i izvršilaca ovog dela.

Šabački incident će sa pravom ući i u godišnje izveštaje i statistiku brojnih nevladnih organizacija čije se mišljenje uvažava u međunarodnim telima u kojima se donose odluke od značaja za Srbiju.  Francuska nevladina organizacija „Reporteri bez granica“ spada u red uticajnih organizacija koja je u svom godišnjem izveštaju već konstatovala da je tokom ove godine širom sveta uhapšeno 488 novinara i medijskih profesionalaca, što je rekordan broj. S druge strane, u tekućoj godini bilo je najmanje ubistava novinara za poslednje dve decenije, „samo“ njih 46 je izgubilo život zbog posla kojim se bave.

Zabrinjava informacija da je ove godine u našem susedstvu zabeležen duplo veći broj napada na novinare u odnosu na prošlu. Sindikat medija Crne Gore u svom godišnjem izveštaju navodi da „posebno zabrinjava trend rasta u kategoriji ’pretnje smrću’ novinarima, zbog čega je Sindikat podneo incijativu za izmenu Krivičnog zakonika o pooštravanju kazni za napade na novinare i uvođenje novih krivičnih dela“.

Crnogorska inicijativa pokazuje da se i tamo ozbiljno razmatra izmena Krivičnog zakonika. Mi smo tu fazu prošli, ali smo zastali dok se ne dogovorimo šta i kako dalje. Znajući naš mentalitet, verovatno ćemo prelomiti kada postane jasno koliko se prijava ne procesuira zbog nemogućnosti kvalifikacije krivičnog dela u prevaziđenom Krivičnom zakoniku koji treba menjati. Do tada i nama i susedima ostaje da se međusobno podržavamo i radujemo kada čujemo da su uhapšeni osumnjičeni za ranjavanje novinarke Olivere Lekić. To je značajan korak u dobrom smeru. Takav nam treba i u Šapcu. Što pre to bolje.

Click