Veran Matić – Lešinarenje

20. July 2021.
Preminuo je Piter de Vris, holandski novinar koji je početkom meseca upucan u Amsterdamu. Nije preživeo, kao što nisu koleginice i kolege sa Malte, iz Slovačke i Grčke, koji su se našli na meti.
Netherlands Journalist Shot
Amsterdam. Foto: Beta/AP Photo/Peter Dejong

Piše: Veran Matić

Tim pre mi je odurno saopštenje ovdašnje Partije socijalista koja od Evropske komisije očekuje da utvrdi odgovornost Vlade Holandije za ubistvo novinara. Odgovornost svakako treba utvrditi, ali ne mislim da je taktično da prozivka dolazi od partije ministra unutrašnjih poslova države koja se na listi medijskih sloboda „Reportera bez granica” nalazi na 93. mestu, za razliku od Holandije, koja je na šestom mestu! Cinično p(r)ozivanje Evropske komisije da formira Radnu grupu koje će brinuti o bezbednosti novinara u Evropskoj uniji najviše govori o piscima takvog saopštenja koji ne treba da se čude kada dugo ne otvaramo poglavlja, a evo, sada, po novoj metodologiji, ni klastere.

Pokret socijalista veoma dobro zna da se (samo)ubistvo Dade Vujasinović i ubistvo Slavka Ćuruvije dogodilo tokom devedesetih, kada je Aleksandar Vulin bio blizak sa Mirjanom Marković. Poznato je da se ona smatra jednim od ključnih poluga Ćuruvijnog progona koje je dovelo do tragičnog ishoda tokom bombardovanja. U slučaju Ćuruvije, nadamo se da smo bliže kraju nego početku u obnovljenom suđenju. U slučaju Dade, holandski forenzičari iz Haga su nas pre par godina izvestili da je njena smrt mogla da nastupi kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja. Ne gubimo nadu da će neko ipak na kraju progovoriti, kao što je bio slučaj i sa ubistvom Ćuruvije. Zato je presuda njegovim ubicama toliko važna.

Ovim saopštenjem, Pokret socijalista isključivo odmaže. Razumeo bih da su dosledni i da ovako nastupaju pred Specijalnim ili Apelacionim sudom tokom ročišta u kojima se sudi osumnjičenima za Ćuruvijino ubistvo. Ili da su ovako reagovali na odbijajuća saopštenja Tužilaštva za organizovani kriminal kojem Komisija za istraživavanje ubistava novinara četiri godine ukazuje da imaju više nego dovoljno osnova da pokrenu postupak za ubistvo Milana Pantića.

Tada Pokreta socijalista, a i Vulina, nema nigde. Kao što u zemlju propadnu kada treba da osude ono što se događa sa slobodom izražavanja u zemljama Evropske unije – Mađarskom, Poljskom i Slovenijom, koje ta ista Evropska komisija opominje.

Zato je ovo saopštenje povodom smrti Pitera de Vrisa sramotno. Kao što je nedopustivo da se na televiziji i u novinama objavljuju jezive slike mučenih žrtava uz ministrove komentare. U srpskom jeziku imamo jezivu reč koja opisuje takvo ponašanje. Lešinarenje.

Click