Veran Matić – Četvrt veka borbe

7. October 2021.
Prošle nedelje City SMART radio iz Niša je proslavio dvadeset pet godina postojanja.
224695945_178838377641273_4698262651754638899_n (1)
City SMART Club. Foto: https://citysmart.media/

Piše: Veran Matić

Ovaj radio je jedan od istaknutih članova ANEM-a, i tim pre mi je izuzetno žao što sam bio opravdano sprečen da prisustvujem njihovoj prošlonedeljnoj proslavi na kojoj su obeležili i prvu godišnjicu rada City SMART kluba.

U Nišu je frekvencija 99,9 MHz već četvrt veka rezervisana za program City SMART radija. Sve ono kroz šta su prošli od sredine devedesetih, primer je onog kroz šta je prolazila većina ANEM stanica.  Sadašnji direktor i odgovorni urednik Dragan Kocić Kole i Ivana Petrović Ija su svojevremeno hrabro zaposeli frekvenciju zabranjenog radija i započeli ilegalni rad uz pomoć pozajmljenog predajnika bez adekvatne emisione tehnike. Zahvaljujući uređivačkoj politici koja je bila sušta suprotnost svim tadašnjim radijskim stranicama, za kratko vreme su postali najslušanija niška radio stanica u vreme kada je Miloševićev režim bio najopasniji. Emitovali su sa vrha solitera i dugo vremena su imali problem da se identifikuju u etru zbog sudskog spora koji je imao prethodni vlasnik.

Slažem se sa glavnom urednicom Ivanom Petrović koja kaže da je Miloševićev režim medijski „srušilo četrdeset radio stanica ANEM-a” koje su pripremile teren za izbornu pobedu 24. septembra i petooktobarski prevrat. Najbrojniji i najradikalniji demonstranti prispeli su tada u Beograd upravo iz gradova u kojima je ANEM imao članice. City SMART radio je imao dodatni značaj zbog veličine grada Niša, kao i činjenice da su demonstracije u zimu 1996/97. godine, počele upravo u tom gradu.

Prilagođavanje novim tehnoškim trendovima uticali su da se ključne ANEM-ove radio stanice sve više okreću ozbiljnijim sadržajima koje plasiraju putem internet sajtova, moblinih telefona i podkasta. City SMART radio nije izuzetak, s tim što su otvaranjem kluba otišli korak dalje sa željom da budu dostupniji vernoj publici koja u gradu veličine Niša nije zanemarljiva. To što su uradili, podsetilo me je na vreme kada je Cinema REX bio jedno od retkih mesta u Beogradu na kojem su se održavale tribine, debate, promocije, izložbe, projekcije i koncerti. Tada smo, kao i oni sada u City SMART klubu, stvarali paralelni svet u kojem smo se kretali zajedno sa našom publikom, vernom postulatima građanskog društva.

To nije ni jednostavna, ni laka, ni jeftina misija. I zato sam pun poštovanja za njih ali i za požarevački Radio Boom 93 i novosadski Radio 021, kao i druge iz naše asocijacije koji su pronašli modalitete opstanka i razvitka u vreme kada je radio (smišljeno?) marginalizovan. Istaknute članioce ANEM-a i dalje imaju uređivačke koncepte koje, i pored sveprisutne društveno-političke polarizacije, istrajavaju na očuvanju ključnih novinarskih profesionalnih i demokratskih postulata. ANEM od toga ne sme da odustane i zato me nije iznenadilo kada sam saznao da je prostor City SMART kluba u jednom svom delu rezervisan i za Medijsko sklonište.

Reč SMART u nazivu je skraćenica za „Social-Media- Art”. Meni sasvim odgovara i prevod: Gradski pametan radio. Da je bilo pameti, takvih stanica bi bilo mnogo više širom Srbije. Ovako, imamo nekolicinu njih koji se ne predaju. Ivana Petrović lepo kaže „nemamo pravo da uzmaknemo zbog novih generacija”. Slažem se. Nije lako, ni jednostavno, ali nemamo drugog izbora.

***

Nekoliko informacija povodom godišnjice 5. oktobra:

Radio B92 je zabranjivan 4 puta, 2 puta je ostajao bez celokupne imovine.

Samo 1997. godine, zabranjeno je preko 70 radio stanica u Srbiji, ali smo uspeli da se izborimo da sve stanice počnu ponovo da emituju program.

Iste godine putem satelita povezano je u mrežu 28 radio stanica. A putem video kaseta koje su svakodnevno distribuirane, i 17 televizijskih stanica.

2000-te godine, ANEM sa zabranjenim B92 uspostavlja mrežu predajnika oko Srbije i počinje sa emitovanjem radijskog i televizijskog programa.

Praktično, postaje kičma marša na Beograd u mirnu smenu vlasti 5. oktobra.

Tog dana, imali smo skoro stotinu emitera, od radio i TV stanica, preko kulturnih ili omladinskih centara, kablovskih sistema zgrada ili kvartova.

Iskustvo ANEM-a i danas je primenjivo. Verujem sa još više mogućnosti da se izbegne-savlada represija, da se na mnogo više načina „emituje”…

Solidarnost u samom ANEM-u i sa drugim nezavisnim medijima, bila je na izuzetnom nivou. Umreženost je objedinila i fokusirala sadržaje na najvažnije informacije i emisije.

Poverenje jednih u druge, prelilo se i na slušaoce. I rezultat je bio veličanstven: sinergija sa drugim akterima, brojnim pokretima, nevladinim organizacijama, kulturnim projektima, fondacijama, kao i sa opozicionim strankama – doprinela je da se mirna promena vlasti i dogodi.

Click