Veran Matić – Bolji nego što su mislili

2. August 2021.
O knjizi Đuro Hodalica, Ante Tomića u izdanju Kreativnog centra.
56844193._UY630_SR1200,630_---Copy

Piše: Veran Matić

Krajem prošle godine, u Zagrebu sam kupio knjigu za decu, ilustrovanu bajku, ili obimnu slikovnicu, koju svakako treba zvati knjiga „Đuro Hodalica“ koju je napisao jedan od najboljiih hrvatskih novinara i književnika, Ante Tomić, a ilustrovao Tomislav Torjanac. Dobrota je prvi termin koji mi padne na pamet kada se pomene ime Ante Tomića i kada sam video knjigu, pomislio sam kako je to baš dobra ideja i da je pravi doprinos dečjoj literaturi. I zaista, knjiga je prepuna „životnih situacija“ i izazova, vrlo ilustrativno poučna, jedan od onih tekstova koji su vrlo pogodni i za zabavu, ali i za učenje o toleranciji i solidarnosti, različitosti i plemenitosti.

O izdanju koje je objavila Hena.com objavio sam belešku: Čvorak Đuro, Ante Tomića – Javni servis

Bilo mi je žao što se ova knjiga neće pojaviti u knjižarama u Srbiji, ili da neće biti kupovana i deljena kako zaslužuje. Međutim, uskoro sam dobio radosnu vest da će Kreativni centar u Beogradu objaviti srpsko izdanje, sa ilustracijama znamenitog Boba Živkovića.

„Toj se knjizi jako veselim, na srpskom i na ćirilici, takve po mom shvaćanju, trebaju biti knjige za djecu“, napisao mi je u poruci Ante Tomić.

I zaista, nova knjiga predstavlja novu vrednost, iako je tekst isti, odnosno Olja Petronić je napravila diskretnu adaptaciju teksta, u rangu imena glavnog junaka Đuro u Đura, još poneko ime je izmenjeno, ali najveći deo teksta ostao je isti.  „Obojica su shvatili da je onaj drugi bolji nego što su mislili i da imaju mnogo zajedničkog“.

Iako verujem da tekstu ne treba pridavati nikakvu dimenziju vezanu za tumačenja iz ugla dnevne politike, siguran sam da u odnosima između dva naroda, nedostaje pogled koji zna dobro da uoči vrednosti onih drugih, umesto stalne potrage za „činjenicama“ koje će pojačati stereotipe o neprijateljskom drugom.

Oba izdanja, paralelno čitana i gledana, demistifikuju priču o velikim razlikama i posebnostima hrvatskog i srpskog jezika. Svakako mogu biti vredni udžbenici, lektira u školama koje pohađaju deca koja uče različite varijante istog jezika.

Ilustracije Boba Živkovića dobro prepoznatljivog stila, bile bi odlična osnova za animirani film.

***

Ante Tomić, svakodnevno objavljuje i „tekstove za odrasle“ i svaki ima poneki od elemenata koji čine i ovu knjigu za decu izuzetno vrednom: poučava, ističe one vrednosti koje većina ne vidi, podseća na neke vrednosti koje smo stekli kroz detinjstvo, a onda mnogi pozaboravljali. Napisao je izvanredne knjige i scenarnije, ili scenarije i knjige, koji su bili uspešni i u knjižarama, kao i u pozorištu i na filmu.

„Što je muškarac bez brkova?“

„Čudo u Poskokovoj Dragi“ (upravo se pojavilo novo izdanje kod Lagune)

„Veličanstveni Poskokovi“

„Ustav Republike Hrvatske“ Koautorstvo sa Rajkom Grlićem

Film „Karaula“

Itd.

Hvala dragi Ante!

Click