Čvorak Đuro, Ante Tomića

13. November 2020.
Omiljeni hrvatski pisac, novinar, kolumnista, Ante Tomić, napisao je knjigu za decu „Đuro Hodalica”, sa izvanrednim ilustracijama Tomislava Torjaneca. Izdanje Hena com.
IMG_6747 (1)

Piše: Veran Matić

Đuro je dete čvorak koji je imao nesreću da padne iz gnezda i da ga napadne mačak, od čega je stekao strah od letenja.

Potom nije mogao da vežba kao braća i sestre jer je živeo u duplji drveta, a ne u gnezdu, odakle su poletali drugi mali čvorci.

Neka vrsta hendikepa dovela je do toga da mu je veoma teško išlo učenje i letenje. Naravno, tu je i zapostavljanje od strane oca Tonka, koji je zastupao logiku prirodne selekcije: „Ko ne može da leti, ne treba mu se ni posvećivati“.

Đuro je vredno vežbao, ali je uglavnom leteo pri zemlji. Što je, naravno, izazvalo druge ptice. Čitavo jato nije imalo razumevanje za pticu sa teškoćama u razvoju, dok su ga vršnjaci zadirkivali i dali mu nadimak Hodalica. Đuro Hodalica. Bilo je tu i napada, povređivanja, što je

dovelo do Đurinog osamljivanja i zapostavljanja vežbanja.

Đura upoznaje kravu Višnju kojoj pomaže, izvadivši trn iz njenog uha, potom doživljava napad sokola na jato kokošaka (Anka, Danka, Stanka, Branka, Franka, Ranka…) i petla Šime.  Potom, Đuro spašava povređenog Gorana koji ga je, inače, napadao i ponižavao.

I tako dalje… Iz avanture u avanturu…

Divna, plemenita priča, idealna i za stari dobri animirani-crtani film.

Priča, slikovnica od skoro sedamdeset strana.

Pored toga što je zabavna priča, širi kulturu tolerancije, solidarnosti i empatije kada je reč o slabijima, i onima koji imaju različita ograničenja.

***

„Hrana pada s neba”, objavio je veselo Đuro. „Da znaš kolika je jabuka maloprije tresnula na zemlju. Kao dinja! Bum! Odmah pored mene. Umro sam od straha.”

Donio je dvije crvene divlje šljive, pa su on i Goran ručali.

„U mojoj šljivi je crv”, primjetio je Goran.

„Sretniče!” dobacio je Đuro zavidno jer da čvorke upitate, svaki bi vam rekao da je šljiva s crvom mnogo ukusnija od šljive bez crva. Crv je odličan dodatak voću.

Kao čokoladni preljev na sladoledu od karamele…

***

Vršnjačko nasilje veoma često je usmereno prema deci sa određenim ograničenjima. Verbalno i fizičko nasilje ostavljaju trajne posledice. Prosvetni radnici od vrtića, obdaništa, predškoskih ustanova i u školama

moraju posebnu pažnju posvećivati prevenciji ovog nasilja kroz edukaciju. Knjige kao što je Đuro Hodalica mogu biti savršeno pomagalo za razvoj empatije.
“Srbija bez barijera” je kampanja koju je povodom Nacionalnog dana davanja pokrenuo Srpski filantropski forum sa Koalicijom za dobročinstvo koju ćine i Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Smart kolektiv,

Privredna komora Srbije, Katalist Balkans i Forum za odgovorno poslovanje. Projekat za unapređenje okvira za davanje finansira Američka Agencija za međunarodni razvoj USAID

Click