Veče Angeline Aćimović (FOTO/VIDEO)

18. March 2024.
IMG_1579
Porodica Aćimović. Foto: Veran Matić

Autor teksta, fotografija i videa: Veran Matić

Sedeo sam sinoć pored Sanje i Miće Simić, roditelja trinaestogodišnjeg Andreja, iz Niške Banje, kojeg je ubio vršnjak sa 37 uboda nožem. Nikada ih nije primio nadležni tužilac da ih obavesti o radnjama koje preduzimaju, podizanju optužnice, elementima optužnice. U isto vreme, ispred je sedeo beogradski glavni javni tužilac Nenad Stefanović, koji aktivno učestvuje u suđenju koje je već započeto protiv roditelja K.K. U redu ispred, sedeli su i roditelji ubijenih mladih iz Dubone i Malog Orašja, u redu ispred njih, ranjeni (obradovala me je Anđela jer čini mi se da je sve bolje,  a ražalostila vest da je Andrijana ponovo u bolnici). I u tom slučaju, i pored podignute optužnice, još uvek nije zakazano suđenje. Danas će otići zajedno kod tužioca da se raspitaju o razlozima ovako spore potrage za pravdom. U međuvremenu, junačenje ubice po medijima traje, i iznova ranjava i ubija. Da li je pravda rezervisana samo za krug dvojke, pitanje je koje se nameće? A tek ćemo videti koliko će i tu pravda biti brza i efikasna. 

 

Dva reda tuge: roditelji ubijenih mladih iz Malog Orašja, Dubone i Niške banje. Foto: Veran Matić

 

IMG_1529
IMG_1578
IMG_1581
(FOTO GALERIJA: roditelji Angeline Aćimović, ubijenih mladih iz Malog Orašja i Dubone i roditelji ubijenog dečaka Andreja iz Niške banje)

U nedostatku institucionalnih memorijalnih aktivnosti, porodice ubijene dece i njihovog čuvara Dragana, samostalno organizuju obeležavanje različitih važnih datuma njihovih i naših anđela. 

 

Porodica Aćimović, pozvala je modne kreatore da realizuju neki od modela po crtežima koje je, u školi dizajna i mode, pravila Angelina. Sinoć smo mogli da vidimo 16 haljina u realizaciji isto toliko poznatih modnih kreatorki i kreatora. U realizaciji dva modela, učestvovala je pariska modna kuća Cristian Dior. Pored bine, bila je na posebnom mestu haljina koju je u školi dizajna sa nastavnicom Gordanom osmislila i realizovala Angelina. 

 

IMG_1526
IMG_1528
(FOTO GALERIJA: haljina koju je Angelina osmislila i realizovala u školi dizajna sa nastavnicom Gordanom)

Nije ovo bila modna revija, već izložba divnih modela, inspirisanih idejama i crtežima koje je Angelina posvećeno pravila. Uključujući i logo brenda sa stilizovanim slovom A. 

 

(Režija: Miroslav Miša Terzić)

Ovo je bilo i veče promocije fondacije „Angelina” koja će negovati sećanje na nju i njene drugare, Dragana, mlade iz Orašja i Dubone, Niške Banje… i koja će svojim programima nastojati da pomogne ranjenima i svima kojima je pomoć potrebna. I ovi modeli biće prodati kako bi se prikupila sredstva za aktivnosti fondacije. 

 

image00006-1-rotated-e1706618490403
20240126_155102-2-rotated
20240126_155004-640x853
20240126_154757-1-640x853
image00001-rotated
(FOTO GALERIJA: Angelina Aćimović kao model i njeni crteži)

Nastavak ove manifestacije biće na Nedelji mode. 

 

IMG_1530
IMG_1531
IMG_1527
(FOTO GALERIJA: haljine koje je Angelina nacrtala odnosno osmislila)

Ovaj događaj demonstrirao je jedan od načina negovanja sećanja. 

 

Da bi se postiglo da to bude trajna aktivnost, neophodno je da institucije države, od ministarstava prosvete i kulture, preko brojnih drugih institucija, rade na programima koji će postati tradicionalni, i državno redovno finansirani. 

 

Click