U odbranu Milana Marića – Blistavo i strašno

9. June 2023.
Glumci imaju teret da ih vrlo često percipiraju kroz njihove uloge, kroz likove koje glume. Distanca između ljudskog, individualnog i profesionalnog angažmana je velika. Kada sam upoznao Bekima Fehmiua i Branku Petrić, bio je to potpuno novi sloj, novi nivo, suočavanje sa ljudskim gromadama, ne samo profesionalnim, posredovanim kroz likove. Kada smo radili na objavljivanju knjige Blistavo i strašno, to je bio treći nivo, potpuno otkrivanje sveta koji ne poznajemo, naroda koji živi sa nama i pored nas - Albanaca.
1024px-Milan_Marić_-_Dovlatov_-_Press_Conference
Milan Marić. Foto: Diana Ringo/CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

Piše: Veran Matić

Govorio sam pre godinu dana na promociji novog izdanja knjige Blistavo i strašno. Mislim da je Samizdat pre Lagune objavio više od 12 izdanja.

Za mene je to suočavanje sa delom i sudbinom Bekima, sa Brankom, Uliksom u tom zajedničkom sećanju, povezivanju, uvek neka vrsta emotivnog udara. I nisam mnogo obraćao pažnju na saučesnike: Božu Koprivicu, Tatjanu Mandić Rigonat i glumca Milana Marića koji je čitao delove iz knjige. Posle promocije na kojoj su bili Ante Tomić, Rajko Grlić, prišao mi je Milan, kojeg ranije nisam imao prilike da upoznam, da mi se zahvali. Zbunjeno sam pokazao da mi nije jasno zbog čega i onda me je podsetio na tekst „Teret“ koji sam napisao povodom napada na sve aktere kampanje koja promoviše empatiju, potrebu suočavanja sa prošlošću, kao jedinom putu za ozdravljenje, za borbu protiv nasilja… Ja sam nešto tuc muc… eto to je moja dužnost, a onda me je Milan suočio sa podatkom o kojem ne razmišljate u užasavajućoj dnevnoj dinamici, već sledećeg dana pišete novi tekst, novu reakciju, novu akciju suprostavljanja nasilju. Milan mi je rekao da je to jedini tekst kojim je neko stao u njegovu odbranu, kao i u odbranu svih učesnika te vrlo časne aktivnosti…

Mislim da sam rekao da sam uvek tu, razmenili brojeve telefona, ako zatreba…

***

Danas sam davao intervju o godišnjici ubistva novinara Milana Pantića na kojem kroz Komisiju za istraživanje ubistava novinara radim deset godina. Bio sam iscrpljen i već se pripremam za pomen u nedelju u Jagodini. Mislio sam da sam završio za danas, kada sam dobio link na novi napad Večernjih novosti na Milana. I sve one koji se usuđuju da kažu nešto drugačije od onoga što redakcija ove novine, koja baštini tradiciju ratnohuškačkog novinarstva devedestih.

Ovaj novi napad je, takođe, nasilje protiv kojeg se građani bune danas, nasilje koje preti da nas sve uništi. Tim pre, Milan  ima pravo da se pobuni i da govori protiv polarizacije i prozivke glumaca samo zato što su se usudlili da kažu ono što se vlastima i njihovim medijima ne dopada. Milan je otišao korak dalje, i tim pre, mora da se obrati pažnja i na njegovu bezbednost koja se na ovaj način ugrožava na način o kojem pisem i govorim iz dana u dan, u polarizovanom društvu u kojem samo jedna varnica može da izazove neslućenu tragediju. A tragične događaje već živimo.

Obaveza je svakog građanina Srbije danas da učini sve što je moguće da se eliminiše nasilje, bilo kao veličanje nasilne prošlosti, zločina i zločinaca, bilo da je to promocija nasilja, bilo da je to militarizacija društva neslućenih razmera, gde je oružje samo manji deo te militarizacije. Milan zastupa upravo veoma važan fokus demilitarizacije i dekontaminacije društva i to čini nenasilno, sa svom svojom plemenitošću.

Umesto da društvenu polarizaciju rešavamo i kroz takve ljude, njihove živote, njihove poruke i vrednosti, potapaju ih i na način koji proizvodi hajke i pretnje koje se lako mogu pretvoriti u nasilno ugrožavanje bezbednosti.

Povodom novog napada na glumca Milana Marića u Večernjim novostima podsećamo vas na tekst „Teret“ Verana Matića.

Click