Sve po starom u Novom Pazaru

9. February 2021.
Ako se pogledaju rezultati upravo okončanog postupka za projektno sufinansiranje u Novom Pazaru, zaključak je da nema nikakvog pomaka nabolje. Sve je po starom. Čak je i gore, zato što se dešava nakon nedavnog usvajanja Akcionog plana za novu Medijsku strategiju koja propisuje sve suprotno od onoga što se desilo u Novom Pazaru. Ako je ovo najava za nešto što će se tek događati i u drugim lokalnim samoupravama, onda je bolje da se pomirimo da nam skoro neće biti bolje.
_MG_6914
Foto: Nebojša Babić

Piše: Veran Matić

Šta je sve pogrešno u slučaju procedure za projektno sufinansiranje u Novom Pazaru?

Pogledajmo, za početak, sastav komisije koju je formirao gradonačelnik Nihat Biševac, koja je odlučivala o prispelim projektima.

UNS je reprezentovao Slobodan Radičević, urednik Radio-televizije Kruševac.

Udruženje medija i medijskih radnika je predstavlala Jelica Popović, novinarka RTV Priboj, a Radojica Bunčić je imenovan kao nezavisni medijski stručnjak.

Zaintrigiran odlukama pomenute komisije, pogledao sam sajt pomenutog udruženja i primetio da, izuzev logo oznaka članova udruženja, ne postoji nijedan podatak o tome ko rukovodi ovim udruženjem, kako je izabrano rukovodstvo, koja je adresa, čime se oni bave? Skoro sve sekcije (informacije, pravna pomoć, saopštenja, dokumenti, usluge) na sajtu su prazne i nemaju nikakve informacije, uključujući i kontakt, koji vas vodi na mapu Čačka, koja ukazuje na lokaciju blizu tamošnje gimnazije. I ništa više. Izuzev što na sajtu postoje medijski zakoni i kodeks novinara koji propisuju skoro sve suprotno od onoga kako je većinski odlučivala komisija u kojoj je učestvovala predstavnica ovog udruženja za koje nikada do sada nisam čuo.

Baš kao što nikada nisam čuo ni za medijskog stručnjaka Radojicu Bunčića, koji je bio treći član komisije u Novom Pazaru. A neskromno, mislim da sam dobro obavešten. Uostalom, pretražite na internetu šta konkretno kvalifikuje trećeg člana komisije da ponese titulu nezavisnog medijskog stručnjaka. Možda grešim, ali takve kvalifikacije nisam pronašao. Voleo bih da me neko demantuje.

Letimičan pogled u spisak 19 podržanih projekata opravdava stav člana komisije Slobodana Radičevića koji je bio nadglasan u odluci komisije da novčana sredstva budu dodeljena listovima „Alo“ i „Kurir“ koji su, prema monitoringu Saveta za štampu, za samo šest meseci tokom 2020. godine, više stotina puta prekršili Kodeks novinara. Konkretno, „Alo“ je to učinio 928 puta, a „Kurir“ 651 put. I nikom ništa.

Voleo bih da se Radičević izuzeo i iz odluke da skoro 47 miliona dinara, od ukupne sume od 55 miliona dinara, na konkursu bude dodeljeno Radio-televiziji Novi Pazar. To nema veze sa konceptom projektnog sufinansiranja, čak i ako se projekat zove „U službi javnog interesa – informisan građanin“. Visina dodeljene sume ovoj medijskoj kući, koja predstavlja čak 85% celokupne sume, namenjene svim projektima, vređa zdrav razum.

Slažem se sa premijerkom Brnabić da će evropske integracije naše zemlje i dalje biti usporene, ali sam, za razliku od nje, mišljenja da poglavlja neće biti otvarana baš zbog ovakvih primera u medijskoj sferi i drugim oblastima u kojima je praktična primena dokumenata usvojenih od strane Vlade Republike Srbije sušta suprotnost onome što u njima piše i šta propisuju. Konkurs u Novom Pazaru je najbolji primer za to kako ne treba raditi. I kako se ne sme raditi.

Click