Projektno sufinansiranje u godini između dva izborna ciklusa

1. February 2021.
Konačno smo dočekali da u Kragujevcu bude objavljen konkurs za projektno sufinasiranje medijskih proizvoda.
_MG_6875
Veran Matić. Foto: Nebojša Babić

Piše: Veran Matić

Trebalo je da protekne više od šest godina da jedan od najvećih gradova u Srbiji promeni gradonačelnika i time omogući primenu Zakona o javnom informisanju i medijima. Ostaje da vidimo kako će izgledati praktično sprovođenje ovog konkursa.

Primetno je da je tokom januara samo desetak lokalnih samouprava raspisalo konkurs za projektno sufinansiranje. To samo po sebi ne bi bilo toliko uočljivo niti bi privlačilo pažnju da prošle godine u istom vremenskom intervalu to nije učinilo čak 90 opština čiji su čelnici očito želeli da raspodele novčana sredstva pre izbora. Sve lošija finansijska situacija u medijima i sve veća zavisnost od sredstava prikupljenih ovim putem uticala je da svi nestrpljivo očekuju raspisivanje konkursa za koje vlasti u ovoj predizbornoj godini ne pokazuju mnogo interesa. Godinama se debatuje o tome da bi ovakvi konkusi morali da se raspišu čim budu usvojeni budžeti lokalnih samouprava, ali za sada je to uglavnom mrtvo slovo na papiru.

Za razumevanje i uporednu analizu projektnog sufinansiranja veoma je korisna baza podataka Centra za održivi razvoj koja pruža niz veoma korisnih podataka iz ove oblasti od početka primene Zakona o javnom informisanju i medijima. U pitanju je suma od skoro 70,8 miliona evra za 11.506 projekata sufinansiranih u periodu od 2015. do 2020. godine od strane Ministarstva za kulturu i informisanje, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno infomisanje i odnose sa verskim zajednicama i čak 152 lokalne samouprave koje obuhvataju gradove i opštine.

Zato ne čudi da svake godine veliku pažnju izazivaju konkursi, a još više sastav komisija i njihove odluke. Upravo je pri kraju proces predlaganja kandidata za komisije resornog ministarstva. Sam sastav će u značajnoj meri nagovestiti u kom smeru će se odvijati njihovo odlučivanje, prvo u mandatu nove ministarke Maje Gojković i nakon početka primene nove Medijske strategije. Tim pre, ono privlači očekivanu pažnju u odnosu na buduće ishode na osnovu kojih će se prosuđivati o smeru u kome se odvija proces projektnog sufinansiranja, koji je na svojevrsnoj raskrsnici u ovoj godini između dva izborna ciklusa.

Konkursi na lokalnom nivou, pored brojnih primedbi vezanih za sastave Komisija koje odlučuju o podeli sveukupno veće količine novca, imaju jedan veoma  važan problem. Dok se u odlučivanju na konkursima koje raspisuje Ministarstvo za kulturu i informisanje poštuje pravilo da se preliminarno diskvalifikuju mediji koji su kažnjavani od strane Saveta za štampu i REMa, na lokalnom nivou se to uopšte ne uvažava, tako da enormno velike sume dobijaju mediji koji krše novinarski kodeks, a veoma često prave i niz drugih  prekršaja koji su kažnjavani i sudskim putem.

Da bi se napravio iskorak u raspodeli ovih sredstava, izuzetno je važno da nadležna ministarka državne uprave i lokalne samouprave pošalje „obavezujuće uputstvo“ lokalnim samoupravama da nadležni za sprovođenje konkursa moraju da poštuju ono što već godinama poštuje nadležno Ministarstvo za kulturu i informisanje i time spreči da sredstva za podršku programima od javnog interesa ne budu podeljena onima koji svakodnevno podrivaju borbu za očuvanje javnog interesa i interesa građana, kršeći kodekse i zakone ove države.

Slične objave

Click