Menjanje klime

28. January 2021.
Sutra će biti održan prvi ovogodišnji sastanak Radne grupe Vlade Republike Srbije za bezbednost novinara na kojem su prisustvo najavile premijerka Ana Brnabić i ministarka Maja Gojković. Na njemu će biti predstavljen akcioni plan na kojem je radila Radna grupa, kao i prvi konkretni koraci.
_MG_7135 (1)
Foto: Nebojša Babić

Piše: Veran Matić

Mnogo toga se desilo od prvog, konstitutivnog sastanka. Niko nije očekivao da će napadi odmah prestati, ali se po prvi put oglasila resorna ministarka koja je osudila učestale napade na medije i novinare, posebno apotrofirajući napade na novinarke Brankicu Stanković, Jelenu Zorić, Natašu Kovačev i Dariju Ranković. Bitno je da ovo bude samo početak ovakvih javnih oglašavanja ministarke i najava kontinuiteta pravljenja klime u kojoj bi postojala javna osuda napada i pretnji sa najviših nivoa izvršne vlasti.

***

Jedan od važnijih zahteva koji dolazi iz medijske zajednice upravo je vezan za neophodno jasno reagovanje prvenstveno nosilaca izvršne vlasti u slučajevima pretnji i napada na novinare. Nadam se da će takve reakcije postati redovna praksa jer se jedino tako može praviti front protiv govora mržnje, pretnji i nasilja prema novinarima, ali i javno izabranim ličnostima, kulturnim radnicima. Jedino tako se može graditi nova kultura u kojoj će biti nedozvoljeno ugrožavati bezbednost novinara i medija, uz javnu osudu takvog ponašanja, ali i uz adekvatne kazne. Uspešna zaštita se može postići jedino prevencijom, a ona se može realizovati ako svima bude jasno šta nije dozvoljeno.

Parlamentarni život i demokratija podrazumevaju dijalog i razmenu mišljenja i stavova, poput onih koje je u otvorenom pismu ministarki Gojković iznela Ana Stevanović, bivša narodna poslanica i članica predsedništva Stranke slobode i pravde.

Dozvoljavam da nisam u pravu jer sam uvek spreman za konstruktivnu raspravu i polemiku, ako znamo o čemu tačno pričamo, pod uslovom da politička agenda nema prevlast nad profesionalnom a naročito u problematici vezanoj za poboljšanje bezbednosti novinara. U tom smislu, ne mogu da se složim sa ocenama cenjenih koleginica i kolega da je dijalog predstavnika medija sa vlašću „kontraproduktivan, da nema nikakve efekte i da nema o čemu da se razgovara“.

Ovakav stav može samo da nas unazadi i da uspori ili spreči inicijative poput predloga Udruženja sudija i tužilaca o izmeni Krivičnog zakonika radi uvođenja krivičnog dela „Napad na novinara u obavljanju poslova obaveštavanja javnosti“.

Postojanje ovakvog krivičnog dela će umnogome olakšati procesuiranje u slučajevima ugoržavanja bezbednosti novinara, pa čak i njihovih života, kakve su bile nedavne pretnje novinaru Nova.rs.

Opipljiv napredak na polju bezbednosti novinara biće moguć ako svi iskreno budu pristupali ovoj problematici i u tom smislu mislim da je kontinuitet održavanja mesečnih sastanaka na najvišem nivou format koji iz meseca u mesec može da donese vidljiv napredak. Toga treba da budu svi svesni, a naročito predstavnici vlasti koji bi time dali najbolji odgovor na kritike koje im stižu sa međunarodnih adresa, poput poslednje koja se stigla iz Strazbura od stane Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Danas sam učestvovao i na dva sastanka međunarodne monitong misije sastavljene od predstavnika eksperata za slobodu medija i bezbednost novinara.

Mislim da je jako važno da ova misija prati i aktivnosti kojima će se baviti naše radne grupe, da ponovo kroz šest meseci napravi evaluaciju.

Nadam se da će biti prihvaćen i moj predlog da posle svakog sastanka premijerke Ane Brnabić i ministarke Maje Gojković sa radnog grupom, o zaključcima i onome što je učinjeno, kao i o onome što je u planu na zaštiti novinara i podizanju nivoa bezbednosti budu obaveštavani i predstavnici ove monitoring misije i drugih međunarodnih organizacija koje se bave ovom temom i ocenjivanjem stanja u ovoj oblasti širom sveta.

Stvaranje poverenja na unutrašnjem planu prioritet je za uspešne rezultate, a za to je potrebno stalno dokazivanje privrženosti ciljevima koje želimo da postignemo.

Click