Smrt koja odbija da umre

10. April 2021.
Naslovu je parafraza navoda iz teksta objavljenog pre dve godine, kada je doneta prvostepena presuda na osnovu koje su ubice Slavka Ćuruvije osuđene na zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 100 godina.
Slavko_Curuvija_Cenzolovka
Slavko Ćuruvija. Foto: Cenzolovka

Piše: Veran Matić

Slavkovo ubistvo odbija da umre već 22 godine. Kao retko koji odlazak sa ovog sveta, ono traje do današnjeg dana. I trajaće sve do onoga trenutka kada budemo dobili pravosnažnu presudu, njegove ubice bile osuđene na zaslužene kazne i konačno dopali zatvora.

Ova tragična smrt i u trećoj deceniji njenog obeležavanja predstavlja nedovršeni proces koji ima obeležja Kafkinog procesa. Upravo to nas još više motiviše da ga okončamo do kraja, jer bez toga nam nema preduslova za ozdravljenje. Zato je pravno razrešenje Slavkovog ubistva još uvek zasluženo visoko na listi ovdašnjih prioriteta.

Slavko Ćuruvija je 2010. godine dobio ulicu u Beogradu, na desetogodišnjicu petooktobarskih promena.

Iako je otkrivanje njegovih ubica bio deklarativan zahtev novinarskih i medijskih udruženja, kao i brojnih političkih aktera, praktičan pomak u istrazi je načinjen tek kada je formirana Komsiija za istraživanja ubistva novinara 2012. godine.

Ukidanje prvostepene presude u septembru prošle godine i početak procesa pred Specijalnim sudom uveo nas je novu fazu u kojoj smo, unutar „nove normalnosti“, počeli da se suočavamo sa izazovima suđenja osumnjičenima za ubistvo tokom epidemije Covid-19. https://rs.n1info.com/vesti/a637291-ukinuta-presuda-za-ubistvo-slavka-curuvije-zbog-uvodjenja-nn-lica-u-slucaj/

I ova pošast je poslužila kao savršeno opravdanje za odbranu koja se maksimalno trudi da protokom vremena relativizuje odgovornost svojih klijenata.

Nadam se da će tome doći kraj i da ćemo narednu godišnjicu Slavkovog ubistva dočekati sa pravosnažnom presudom Specijalnog suda. Time će se na najsmisleniji način obeležiti desetogodišnica postojanja Komisije za istragu ubistva novinara. Želim da verujem da je to realan scenario i logičan ishod dosadašnjeg rada Komsije koja je dala svoj maksimum. Sada je sve u rukama pravosuđa, za koje verujem da će otkloniti nedoumice potvrđujući prvostepenu presudu.

I sa onog sveta Slavko nas opominje da je ovo ispit pravosudnog sistema i ovdašnjeg demokratskog poretka. Iako je prošlo skoro četvrt veka od njegovog fizičkog nestanka, u svom stilu kao da želi da nam svima poruči da dok ne položimo ovaj ispit, njegova smrt neće umreti.

Click