Optika devedesetih

6. April 2021.
Feral Tribune je bio jedan od najboljih svetskih nedeljnika, visokoprofesionalan, najduhovitiji antiratni nedeljnik kojeg je vlast u Hrvatskoj pokušavala da uništi na najrazličitije načine.
Untitled-2

Piše: Veran Matić

I nisu uspevali da skrše hrabrost i rešenost novinarki i novinara da se izbore za svoju slobodu, spremni da plate svaku cenu. I tada je skorišćeno pravosuđe sa presudama kojima se visokim kaznama cenila duševna bol onih koji su pominjani i koji su stvorili kazneni sistem prema ideji gušenja slobode štampe „pravnim sredstvima“. I posle velike borbe, ekipa Ferala odlučila je da prestane sa izlaženjem zbog nemogućnsoti da plate sve nepravedno dosuđene kazne.

Vest dana svakako su tužbe „Milenijum tima“ protiv Info Vranjskih i Jugpressa, te glavnih urednika ovih medija Saše Stojkovića i Ljiljane Stojanović. Odštetni zahtevi iznose 100.000 evra (Info Vranjske) i 200.000 evra (Jugpress). Povod za tužbe su medijski izveštaji sa press konferencije predstavnika Narodne stranke u Leskovcu i Vranjskoj banji.

Možda najbolji opis trenutne situacije daju tvitovi advokata Ivana Ninića, koji će braniti Info Vranjske:

Kontraverzna firma „Milenijum tim“ zadala je pre 15 dana ozbiljne udarce nizu lokalnih medijia – malih portala, sa namerom da ih ekonomski devastira i cenzuriše kako ubuduće ne bi prenosili bilo kakve informacije o toj naprednoj hobotnici koja naprasno „jede“ sve živo u Srbiji.

 

O tuženoj koleginici Ljilji Stojanović sam nedavno pisao u Dnevniku, konstatujući da vlast pre tačno četiri nedelje nije razumela njenu dobronamernu sugestiju kao tadašnje članice Radne grupe, da se u ovom telu pokrene diskusija i objavi saopštenje povodom napada na KRIK i Stevana Dojčinovića. Niko joj nije odgovorio. Znamo šta se kasnije dogodilo.

U međuvremenu je sve otišlo daleko i trenutno je Radna grupa za bezbednost novinara osakaćena odsustvom predstavnika udruženja i asocijacija. Nadao sam se da su svi naučili poneku lekciju i da je više neće ponavljati. Umesto toga stižu tužbe sa visokim odštetnim zahtevima od strane firme koja je blisko povezana sa aktuelnim vlastima. Ne znam ko ih je savetovao da to urade na ovakav način.

Izuzev Jugpressa i Info Vranjskih nisu tužili ni jedan drugi medij koji je izveštavao sa pomenutih press konferencija. Nisu tužili ni govornike koji su verno preneti u pomenutim medijima. I povrh svega, „Milenijum tim“ do danas nije demantovao izrečeno niti je tražo ispravku već su odmah podneli tužbe.

Da živimo u pravnoj državi i da nemamo iskustvo iz devedesetih, rekli bismo da je pravo svakoga da tuži i da će sud presuditi ko je u pravu. Ovde to nažalost nije slučaj i zato se pomenute tužbe sagledavaju kroz optiku u kojoj se ovakvi koraci tumače kao udar na profesionalne lokalne medije kao platforme za drugačija mišljenja. Naravno da će se tako ceniti i ove dve tužbe, koje će doprineti daljem urušavanju poverenja i mostova saradnje sa ljudima poput Ljilje i Saše. A onda će se vratiti kao bumerang.

Šteta. Neke lekcije se nikada ne nauče. A nama svima ostaje da se podsetimo lekcija iz solidarnosti i izborimo se za pravo svih da profesionalno obavljaju svoj posao upravo onako kako to rade koleginice i kolege iz Info Vranjskih i Jugpressa.

Slične objave

Click