Opstrukcije, pretnje i prijave

12. January 2021.
Juče je većina Srbije osvanula prekrivena snegom. Bio je to dan u kome je bilo zakazano sudsko ročište zbog paljenja kuće Milana Jovanovića.
KONFERENCIJA O ZASTITI BEZBEDNOSTI NOVINARA
Milan Jovanović. Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Piše: Veran Matić

Imajući u vidu dijapazon dosadašnjih opravdanja odbrane za odlaganje ročišta, očekivao sam da, pored Kovida-19 i zubobolje, i zavejani put od Grocke do sudnice bude mogući razlog za novo odlaganje. Putari i zimske službe su me demantovale. Odbrana je započela drugačiju vrstu opstrukcije u kojoj je cilj diskreditacija i izuzeće sudije Žugića zbog njegove navodne pristranosti.

Ovim je nastavljena opstrukcija suđenja u kojem je prethodnih pet ročišta bilo otkazano zbog bolesti okrivljenih. Od oktobra prošle godine nema nikakvog pomaka, iako su dokazi izvedeni a svedoci saslušani. U takvim okolnostima odbrana se sada fokusira na diskreditaciju sudije Žugića. Njegovo izuzeće dovelo bi do ponovnog suđenja, naravno od početka, iako je ovo postojeće ušlo već u treću godinu.

Sve što se događa u vezi i oko ovog suđenja deluje krajnje obeshrabrujuće za atmosferu u kojoj rade novinari i ovdašnji mediji. Umesto da ovo suđenje bude svojevrsni pokazni primer, ono se pretvorilo u poligon na kojem advokati optuženih i sami optuženi do krajnjih granica koriste sve što im padne na pamet u širokom dijapazonu mogućnosti u cilju opstrukcije donošenja presude.

U takvim okolnostima, ugroženoj novinarki televizije N1 Jeleni Zorić ne preostaje ništa drugo nego da izađe u javnost povodom obraćanja advokata Svetoslava Bojića, branioca Predraga Koluvije glavnooptuženog u slučaju „Jovanjica“. Ponašanje ovog advokata bilo je razlog da privredno društvo Adria News doo (koje se bavi proizvodnjom televizijskog sadržaja za televiziju N1) podnese disciplinsku prijavu disciplinskom tužiocu Advokatske komore Beograda Dejanu Nikoliću.

Osećaj koji imam tokom suđenja povodom paljenja kuće Milana Jovanovića i ubistva Slavka Ćuruvije sublimirala je Jelena Zorić koja priznaje da „ne prestaje da se se bori iako se svakog dana oseća nemoćnom“.

Znam da ima mnogih koji jedva čekaju da klonemo duhom i odustanemo. Ili da zauzmemo poziciju žrtve ne čineći nikakav napor da se suprostavimo, uzvratimo, delujemo…To se neće desiti sve dok postoji i promil šanse da stvorimo zdravije, pristojnije i bezbednije okruženje za rad ovdašnjih medija i novinara.

Zato smatram da u danima kada je počelo „izražavanje interesa“ za vakcinaciju protiv Kovida-19 treba ozbiljno razmotriti ideju da novinari i medijski radnici imaju prioritet tokom vakcinacije. Podatak da je više od 600 novinara širom sveta preminulo od zaraze koronavirusom u dovoljnoj meri je alarmantan da i na ovakav način društvo i država treba da pokažu da brinu o ovdašnjoj „sedmoj sili“ koja zbog prirode svog posla mora da izlazi na teren i beleži dešavanja u kojem su izloženiji virusu od nekih drugih grupacija stanovništva.

Click