Neznanje, površnost, zlovolja ili zla namera?

11. January 2021.
Sutra se navršava nedelju dana kako su predstavnici Bačke eparhije zabranili ulazak ekipi televizije N1 u crkvu u Srbobranu i izveštavanje sa obeležavanja godišnjice Racije.
natasa-kovacev-242147-725x496
Nataša Kovačev. Foto: N1

Piše: Veran Matić

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, ne očekujem reakciju Srpske pravoslavne crkve, ali i dalje očekujem da se ovim povodom oglase vojvođanski premijer Igor Mirović i predsednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor. Čekamo njihovo prvo pojavljivanje u javnosti pred medijima, pošto se za sada institucije koje predvode nisu oglasile.

Imajući u vidu ovakvo ignorantsko ponašanje, mislim da bi resorno ministarstvo, na čijem je čelu ministarka Maja Gojković, trebalo da se oglasi, pogotovo zbog činjenice da je ovakvim ponašanjem prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima koji predviđa da je „zabranjena neposredna ili posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili po drugom ličnom svojstvu“.

Indikativno je da ovakav incident naišao na osudu brojnih relevantnih novinarskih udruženja i medijskih asocicijacija, među kojima je predsednik NDNV-a Norbert Šinković dobro primetio da je izostalo čak i izvinjenje organizatora u kojem bi se konstatovalo „da je došlo do propusta i tako amortizuje situacija“. Umesto toga desilo se upravo suprotno, jer je ovakvim prećutkivanjem neformalno dato zeleno svetlo svima onima koji osećaju da je to idealna prilika za plasiranje lažnih vesti o novinarki N1 Nataši Kovčev.

Na društvenim mrežama su plasirane lažne informacije da je ova novinarka pozivala na „useljavanje migranata u prazne kuće“, što je ona demantovala, a Fake news tragač potvrdio.

Članica grupe „Novinarke protiv nasilja“ i novinarka i urednica „Vremena“ Jovana Gligorijević odlično je primetila da je ovo što se desilo primer kako „sam događaj koji se desio nije opasan, ali kada dođe do falsifikovanja nekakvih tvrdnji koje nisu izgovorene, to predstavlja stavljanje mete na čelo ili leđa Nataši Kovačev“. U takvim okolnostima proizvodi se atmosfera u kojoj je „najgora neizvesnost kada ne znate da li vam je sigurnost ugrožena ili neko nešto ’lupeta po mrežama’“.

Upravo zbog toga ponovo pišem o ovom slučaju, zato što na njemu želim da pokažem i dokažem kako se jedan bespotreban incident načinjen od strane predstavnika Crkve može izroditi u ozbiljan problem zbog kog svi možemo imati glavobolju. Pritom, oni koji su vinovnici tog incidenta mudro ćute, a u tome im se pridružuju najviši predstavnici pokrajinske Vlade i Skupštine. Problem postoji zato što njihovi predstavnici nisu članovi novoformirane Vladine radne grupe za bezbednost novinara, što ih ne abolira od odgovornosti i činjenice da su bili domaćini pomenutog skupa sa kojeg je nezakonito udaljena jedna televizija.

Ovo je školski primer kako se stvari lako otrgnu kontroli, praveći negativnu spiralu mržnje, pretnji i mogućeg nasilja. Zato na ovakvim primerima treba učiti kako se ne bi ponovo događali. Ako se ne istraži ko je i sa kojim motivima postavio lažnu vest na društvene mreže i time nacrtao metu na leđa novinarke Nataše Kovačev, biće to poruka neprijateljima slobode novinarstva da mogu nesmetano da šalju poruke mržnje, pretnje i da stvaraju atmosferu linča.

Click