Ništa novo iz Vranja

6. September 2022.
Agonija redakcije OK radija u Vranju, vezana za širenje kockarnice Koloseum u istoj zgradi u kojoj se nalaze, koja je rezultirala zaziđivanjem dela redakcije, eskalirala je u martu kada su radovi počeli.
Untitled-1
Nastavak radova u nelegalno izgrađenom objektu koji je zazidao deo OK radija

Piše: Veran Matić

Tada je ova nelegalna gradnja prijavljena od strane OK radija, a onda su usledile pretnje i nasilje, prvo razbijanje izloga kafea koji radi u okviru radija, a potom i nasilno uništavanje enterijera istog kafea i pretnje koje je uputio telefonom Dejan Nikolić Kantar, koji je rekao da više neće raditi i da je to tek početak. Odeljenje za inspekcijske poslove je 2. juna donelo rešenje o rušenju nelegalno izgrađenog objekta i rešenje o izvršenju rušenja 8. juna, 2022. godine. Do danas, rušenje nije izvršeno, a kafe je prestao da radi, a pitanje je i kada će i sâm OK radio prestati da radi. Vlasnica OK radija i jedna od zaposlenih koje su najviše bile izložene pretnjama, pod policijskim su nadzorom, kao i jedna novinarka koja je izveštavala o ovom slučaju. Ne samo da objekat nije srušen, već danas dobijamo i fotografije o tome da se nastavljaju radovi u enterijeru samog nelegalno izgrađenog objekta, u delu kojim je zazidan deo OK radija.

Iza kladionice kockarnice Koloseum stoji Dejan Nikolić Kantar, a nominalni vlasnici su različiti. U ovom slučaju, kao investitor nelegalnog objekta, ispred Koloseuma se pojavljuje Stefan Ilić, protiv kojeg je podignuta prijava za bespravnu gradnju, a koji se nije odazivao na dva suđenja, a danas se pojavio na suđenju bez branioca, što je iskorišćeno za novo odlaganje suđenja za 5. oktobar.

Na novu prijavu OK radija da se nastavljaju radovi, Boban Atanasijević, rukovodilac Odeljenja za inspekcijske poslove, odgovora da „neće biti novog upravnog postupka, jer su svi  naknadni poslovi koji se izvode posle zatvaranja gradilišta već obuhvaćeni Rešenjem o rušenju…”

A što se tiče samog rušenja, posle tri neuspela pokušaja da se pronađe izvršilac, grad Vranje 27.8. raspisao je „poziv za rušenje bespravno izgrađenih objekata u otvorenom postupku sa tehnikom, okvirni sporazum na tri godine. Rok za podnošenje poziva je 15 dana od dana objavljivanja na portalu Uprave za javne nabavke (do 14.9.). Ukupna vrednost okvirnog sporazuma za period od 3 godine je 12 miliona dinara sa PDV-om.

Na kraju današnjeg dana imamo nasilnike, koji i dalje sprovode nasilje nad imovinom, pretnje ostavljaju posledice, a vođa nasilnika je u pritvoru. Suđenja se nastavljaju, a sudbina žrtava, jednog medija, zavise od efikasnosti sprovođenja pravde. Sve je jasno, ali brojne prepreke koje su ugrađene u sistem, sprečavaju da se očigledno čini kao nevidljivo… Ne smemo dozvoliti da zazidan radio, rešenja o rušenju bespravnog objekta, pretnje… budu nevidljivi i za ruku pravde.

Click