Moramo učiniti sve da se u ovoj situaciji ne zaborave problemi osoba sa invaliditetom

28. March 2020.
U proteklih nekoliko nedelja imamo snažne reakcije donatorske zajednice. Ustanovili smo pravilo da javnost detaljnije izveštavamo o tome ko šta radi na ovoj sceni, odnosno o aktivnostima Srpskog filantropskog foruma i Fonda B92 jednom nedeljno zbirno.
veran-matic-696x464
Foto Nebojša Babić

Danas smo podelili informaciju o tome.

Vrednost realizovanih donacija protekle nedelje je oko 100 miliona dinara. I onda je došla informacija da je i Fondacija Novaka Đokovića donirala milion evra. Izvanredna nedelja solidarnosti i dobrote.

Ipak moram da konstatujem da će potrebe rasti. Jedan scenario koji je uzeo za početnu tačku mogućih 6.000 slučajeva zahteva dodatnu pomoć od 200 ventilatora-respiratora, 500 koncentratora kiseonika, 500 univerzalnih pacijent monitora koji se mogu priključiti na ventilatore, 1000 protokomera za kiseonik, 1.500 maski za kiseonik, 2.000 pulsnih oksimetara, 10.000 creva za mehaničke ventilatore respiratore, 10.000 filtera za mehaničke ventilatore respiratore, 4.5 miliona hirurških maski, 21.000 N95 maski za lice, 4.5 miliona jednokratnih zaštitnih odela, po 21.000 zaštitnih naočala i štitnika za lice, kombinezona, kecelja, 4,5 miliona hiruških rukavica, 1,5 miliona pari zaštitne obuće, 10.000 laboratorijskih kompleta za testiranje.

Pored toga po 500.000 tableta hydroxychloroqine, chloroquine phosphate, po 1,6 miliona tableta lepinavir, ritonavir i favipiravir, 500.000 remdesivir i 500.000 tableta vitamina K.

Za trijažu i urgentnu nego pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi virusom 100 kamionskih kontejnera, 100 kontejnera za odlaganje medicinskog otpada, isto toliko za oštar medicinski otpad, isto toliko za regularno smeće, i adekvatna oprema u stolovima i stolicama.

Svakako da i država nabavlja opremu ali potrebe u izuzetno velike a usko grlo predstavlja činjenica da je u ovom trenutku teško i kupiti.

Zbog toga nam je potrebna višeslojna solidarnost koja uključuje i podršku za nabavku, a sa druge strane, naravno, i doniranje novčanih sredstava. Dakle, potrebe će trajati i važno je da se i donatorska zajednica pripremi za to i za uključivanje i u nove strategije.

Govorim i o angažmanu velikih donatora ali i svakog građanina koji ima mogućnost da učestvuje financijski ili lično.

U Nedeljniku možemo videti statistiku nivoa povjerenja u druge ljude i zadovoljstvo društvenim institucijama po kojoj se u Srbiji najmanje veruje u druge ljude i institucije. Ovo je vreme u kojem moramo graditi međusobno poverenje kroz solidarnost i dobrotu.

Juče smo imali koordinaciju Srpskog filantropskog foruma, Koalicije za dobročinstvo sa udruženjima osoba sa invaliditetom. U svakom društvu ih ima oko 10 odsto što znači oko 700.000. Oni su i pre epidemije bili u najvećoj meri izolovani. Sada još i više a sa manjim mogućnostima da dobiju adekvatnu podršku.

Pošto će epidemija da potraje, moramo učiniti sve da se ne zaborave njihovi problemi. Neki su čini mi se lako rešivi, samo da se obrati pažnja ali nekim ja život dodatni iskomplikovan. Pripremamo predloge inicijative prema Vladi ali i široj zajednici. Solidarnost i humanost, bolja organizovanost i veća posvećenost.

Naravno u prvom redu se svi panično pitamo šta bi se dogodilo kada bi neke osobe sa invaliditetom obolele od koronavirusa i kakvi su uslovi za smještaj osoba sa invaliditetom od sajma pa preko zdravstvenih ustanova. To je tema za nove razgovore sa institucijama.

Novinarska udruženja uključujući i ANEM koji vodim pripremili su set inicijativa takođe prema Vladi, nadležnim ministarstvima. Uloga novinara je ključna u društvu a posebno u ovakvim trenucima. Bez angažovanih, aktivnih novinara, redakcija kojima se veruje, panika lako zavlada, dezinformacije mogu da budu gore od virusa. A već dugo epidemija siromaštva nagriza ovu profesiju tako da se možemo pitati samo kada će novinarstvo koje je odgovorno, profesionalno, koje je svakom građaninu dostupno, nestati. Zbog toga je važno da država odgovori na ove mere pozitivno i hitno. I zbog sadašnje krize i zbog budućnosti.

Kada je reč o nabavci opreme obradovala me vest da bismo mogli da kupimo više desetina univerzalnih pacijent monitora i to da stignu za desetak dana. Svaki košta 2.500 evra. Krećemo u akciju prikupljanja sredstava.

Click