Evroatlanski novogovor

1. April 2021.
Insitutut za otvoreno društvo iz Sofije je u godišnjem izveštaju o medijskoj pismenosti Srbiju svrstao na 29. mesto od 35 evropskih država obuhvaćenih ovim istraživanjem.
VREME
Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Piše: Veran Matić

Za utehu nam je da su ispod nas rangirane Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Crna Gora. Zabrinjavajuće zvuči zaključak istraživača da zemlje Zapadnog Balkana „imaju mali potencijal da se odupru negativnim efektima lažnih vesti i dezinformacija, što je uglavnom posledica stanja u slobodi medija i obrazovanja“.

U takvim okolnostima razumljive su medjske manipulacije bazirane na stvaranju utiska o Evropskoj uniji. Provladini mediji gaje narativ o „entitetu koji uslovljava Srbiju i traži joj da se odrekne ključnih identitetskih odrednica, kao i svojih tradicionlanih prijatelja zarad članstva u toj organizaciji, nedosledno i neopravdano kritikuje Srbiju i ostavlja je na cedilu u kriznim situacijama“. Sa druge strane, u ovdašnjim medijima koji su kritični prema vlastima „dominira pozitivan emotivan naboj prema EU“. Ovakvo izveštavanje „ima više nijansi, a još uvek se insistira na povezanosti između procesa evropskih integracija i evropskih vrednosti“.

U ovakvom ključu treba čitati tumačenja i reakcije na izveštaj Evropskog parlamenta, koji je za predstavnike vlasti nedovoljno kredibilian jer je po njih isuviše kritičan. U tom smislu, izveštaj Evropske komisije im se čini prihvatljivijim iako je jasno da diplomatskim rečnikom nagoveštava podizanje lestvice kritike na način kako to čine evroparlamentarci. U ovakvom nadgornjavanju neće više biti povratka na raniji vokabular – ne bude li konkretnih promena, jasno je da će se rečnik i izjave sve više zaoštravati.

Godišnji izveštaj američkog Stejt dipartmenta je potvrda ovakvog trenda na koji se nadovezuje sve direktnija kritika stanja u medijima iskazana od strane američkog ambasadora u Srbiji nakon sastanka sa ambasadorima KVINTE, koju pored Amerike čine i Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija.

Dolazi vreme izraženije direktnosti u oceni ovdašnje medijske situacije. Deluje mi da će nam biti potrebna sve veća medijska pismenost kako bi razumeli razliku između onoga što pišu o nama i onoga što se ovde piše o tome.

Slične objave

Click