Lokal 2021

21. May 2021.
Neču reči ništa novo ako konstatujem da se mediji na lokalu suočavaju sa problemima prilikom projektnog sufinansiranja, finansijskim pritiscima, uskraćivanjem ili dugim čekanjem na tražene informacije ili SLAPP tužbama kojima se zahtevaju velike sume.
Monitoring-sufinansiranja-republicki-nivo-KSM_final-1

Piše: Veran Matić

Sve to ima uticaja na ekonomsku održivost ANEM-ovih stanica i svih ostalih profesionalnih lokalnih medija.

Zato je dobro da je svetlost dana ugledala publikacija “Monitoring rada konkursnih komisija za sufinansiranje javnog interesa u medijima 2021” kao svedočanstvo o vremenu nakon usvajanja Medijske strategije. Baš kao što mislim da je dobro da postoje inicijative za drugačijim oblicima udruživanja ovdašnjih medijskih i novinarskih udruženja. Vreme i rezultati će pokazati njihovu svrsishodnost.

Urednička nezavisnost ugrožena je od strane centara političke i ekonomske moći koji zloupotrebom doprinose nesigurnom socijalnom i profesionalnom položaju zaposlenih u lokalnim medijima što utiče na sve prisutniju autocenzuru.

U takvim okolnostima deluje kao svojevrsno čudo reakcija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković koja je lokalnom odboru Srpske napredne stranke u Vranju naložila da uputi pisano izvinjenje glavnom i odgovornom uredniku portala “Info Vranjske” Saši Stojkoviću zbog uvredljivih i ponižavajućih izraza upućenih na njegov račun.

Ovaj gest Poverenice privlači pažnju jer potvrđuje odnos lokalnih političara prema medijima koji je otišao u takav ekstrem zbog kojeg mora da reguje predstavnica nezavisne institucije. Kada se ovako nešto dogodi, mnogi su zbunjeni jer se ovde crvene crte svakodnevno prelaze. Reakcija Poverenice Janković očito je iznenadila i samog Sašu Stojkovića koji je izrazio skepsu da će se pomenuto izvinjenje zaista i dogoditi.

Pratićemo dalji rasplet ove priče. Njen ishod može da odredi odnos prema medijima u lokalu. Ako primerom Poverenice krenu Ombdusman i Poverenik za slobodan pristup informacijama to će označiti novu realnost na polju odnosa u kojem su se pogubile granice na štetu medija i  novinara.

Click