Ljubica i javni interes

20. May 2021.
Obradovala me je vest da je Ljubica Gojgić dobila priznanje “Vitez nacionalnog reda Legije časti" koju dodeljuje predsednik Francuske Emanuel Makron.
Ljubica-Gojgić
Ljubica Gojgić. Foto: Medija centar Beograd

Piše: Veran Matić

U obrazloženju je navedeno da visoko odlikovanje dodeljuje za rad „sa profesionalnošću i integritetom, u korist demokratskih vrednosti, posebno u oblasti mišljenja i medija, kojima je privržena i Francuska“.

Siguran sam da je odluci doprinela njena dosadašnja impresivna karijera koja obuhvata i rad na B 92 na kojem je najviše upamćena kao specijalni izveštač iz Haga i autorka i voditeljka emisije “Proces TV”.

Ljubica Gojgić pet puta nedeljno vodi emisiju “Pravi ugao” koja se od 2015. godine emituje na programu Radio-televizije Vojvodine. To je verovatno jedina emisija koju svakim radnim danom pasionirano prate i oni koji nisu gledaoci ove televizije. Voleo bih da postoje više sličnih sadržaja i da uredništvo pokrajinskog javnog medijskog servisa može da se podiči sa više sadržaja sličnog kvaliteta i profesionalne konzistetnosti.  Ovako, sve ostaje na par emisija i autora koji privlače pažnju šire javnosti.

Radio-televizija Vojvodine tavori. Bez obzira na novu, velelepnu zgradu i povoljne ocene iz međunarodnih izveštaja koji hvale za posvećenost ove medijske kuće programima nacionalnih manjina na drugom programu ovog javnog medijskog servisa, činjenica je da nešto ne štima. Nakon perioda u kojem je RTV počela da vraća prestiž i popularnost atraktivnim programima, sve se pre nekoliko godina preokrenulo i vratilo unazad. Svojevrsni inkubator  brojnih mladih novinara dozvolio je da preko noći oni postanu motorna snaga kablovskih informativnih kanala koji su preusmerili pažnju i interes javnosti sa pokrajinskog javnog servisa.

Nakon pokreta “Podrži RTV”, ova medijska kuća se u javnosti sve češće pojavljivala zbog finansijskih problema – prvo u vezi sa opremanjem nove zgrade, zatim zbog problema sa honorarcima koji su zbog rebalansa budžeta prvo otpušteni a zatim selektivno ponovo zapošljavani. Sve je kulminiralo odlukom da RTV, za razilku od RTS-a, i dalje ostane finansirane iz budžeta što ga, makar formalno, udaljava od preduslova za uređivačku nezavisnost.

Svoju odgovornost za ovakvo stanje ima i Upravni odbor a posredno Regulatorno telo za elektronske medije koje se nije udostojilo da izabere nove članove ovog tela u javnim medijskim servisima iako je prošlo čak osam meseci od raspisivanja konkursa za izbor novih članova.

U najmanju, ruku veoma neodgovorno ponašanje po republički i pokrajinski javni medijski servis. Još jedan dokaz da nema tog pravnog akta poput zakona ili medijske strategije koji političkom voljom ne može biti ignorisan ili izigran. Što je najgore, ne nazire se kraj ovakvom ponašanju REM-a.

Vraćam se Ljubici i Legiji časti. Drago mi je da se pridružila Olji Bećković, Zoranu Sekuliću i meni (nadam se da nisam nekog zaboravio) kao dosadašnjim dobitnicima ovog prestižnog francuskog priznanja iz medijskog sveta. Ljubica potvrđuje da je moguće svakodnevno raditi atraktivne i profesionalne sadržaje od javnog interesa na programu Radio-televizije Vojvodine. Zato zaslužuje posebne čestitke demonstrirajući da još uvek ima nade, integriteta, profesionalizma i hrabrosti u našoj profesiji.

Click