Joga Ganesha: Moja baza

23. April 2021.
Kada sam se odlučila da se otisnem na još jedno intenzivno jogičko putovanje (naprednu obuku joge od 300 sati), bila sam motivisana željom za produbljivanjem znanja o jogi i same prakse joge, kao i željom da budem u okruženju ljudi koji neguju jogički sistem vrednosti. Zapravo, želela sam promenu.
unnamed

Izvor: facebook.com/jogastudioganesha

Promena iziskuje vreme za usvajanje novih navika, energiju za primenu naučenog, ali da bismo istrajali i izdržali uprkos teškoćama, potrebna je pre svega podrška.

Kada smo u okruženju u kojem svi radimo isto, provodimo dane isto, imamo slične ili iste izazove, mnogo je jednostavnije istrajavati i biti dosledan jer vidimo da nismo sami. U takvom okruženju gde delimo suze, znoj ali i radosti sa drugima, dobijamo i posrednu i neposrednu podršku.

Posredna podrška se ogleda u tome što svoje poteškoće ne dovodimo u vezu sa osećanjem samovrednosti jer vidimo da i drugi ljudi, naše kolege, imaju izazove. Takođe, posredna podrška dolazi i od samog orkuženja u kojem je bezbedno da ispoljimo svoje ranjivosti ali i svoje jače strane.

Neposredna podrška se ogleda u tome što dobijamo konkretnu pomoć kada nam je potrebna i kada je tražimo od kolega ali, što je najvažnije, i od učitelja. Učitelj je tu da nas podseti da su trud i zalaganje koje ulažemo najvažniji (abjasa) i da nas podstakne da uvek posmatramo širu sliku i ne svodimo svoju vrednost i suštinu na jednu misao, emociju, asanu ili jedan čas joge (vairagja).

Verujem da se vrednost svakog kursa joge, i časa joge, ogleda u tome koliko smo stečenog znanja uspeli da primenimo praktično u životu, da li smo upoznali neke nove aspekte sebe, i ranjivosti i moći, i kako ćemo sa tim uvidima o sebi pristupati životu. Trudim se da svojim učenicima pružim podršku i posrednu i neposrednu i nadam se da sam barem donekle uspela u tome. To je način na koji iskazujem zahvalnost i “otplaćujem dug” prema svojim učiteljima koji su me inspirisali, motivisali, bodrili i podržali na jogičkom putu.

Osim podrške kolega i učitelja, presudna je i podrška najbliže okoline. Na slici je moja baza, tj. oslonac i podrška svakog dana u svim poduhvatima. On me i pridržava i hvata i podržava. Hvala ti, ljubavi!

Click