Jogička hamletovska dilema – uživo ili online?

8. December 2021.
Ovo su neki od razloga koje smo mogle da čujemo zašto se neko opredeljuje za časove joge uživo a neko pak preferira online časove.
265466831_4811224065606458_7141809934113033009_n
Foto: Marko Mišeljić

Uživo:

“Hoću da izađem iz kuće.”
Legitiman i racionalan razlog. Mnogi rade od kuće i treba im da se pokrenu i promene okruženje.

“Volim da vežbam u grupi zbog atmosfere.”
Apsolutno validan razlog, ali treba da ga sagledamo i u kontekstu toga šta je joga i zašto je vežbamo. Joga je lična praksa koja nam pomaže da upoznamo sebe. Iako smo u grupi, sami smo sa sobom, kao da vežbamo sami.

“Hoću da me neko gleda i “ispravlja”. Razumljiv i zanimljiv razlog. Međutim, u njemu se ogleda strah i nesigurnost vežbača.
Veštine vođenja časa su upotreba jezika, demonstracije i asistencije. Asistencije su dodatno i pomoćno sredstvo za kojim posežemo tek kad za to imamo dozvolu i kad je to nužno. Jer učenik treba da razume funkciju položaja i da nauči da istražuje različita nameštanja u asani i iskustveno otkrije šta je za njega najefikasnije i najbezbednije. A da bi to otkrio i razumeo, mora da bude samostalan i da sluša svoje telo.

Online:

“Zabrinut sam zbog svog zdravlja.”
Da, ovo je razlog koji nas je sve naterao da se upustimo u avanturu online časova. Videli smo da je moguće sačuvati i zdravo telo i zdrav duh vežbajući jogu online.

“Zahvalan sam na prilici da vežbam sa svojim instruktorom bez obzira na lokaciju, okolonosti i vreme”.
Osobe kojima je bitnije sa kime vežbaju nego kako i gde obično ovo govore, jer im je znanje i iskustvo učitelja prioritet.

“Nemam vremena da idem u neki studio.”
Brzo vreme i prezauzetost traži brzo i praktično rešenje, te je ovaj argument čest kod poslovnog sveta.

Bilo da vežbamo jogu online ili uživo, sigurno je da i jedan i drugi način pružaju iskustvo joge. Ono što možemo takođe da utvrdimo jeste da nam je za jogu potrebna odluka, parče prostora u dimenzijama 183×61 (najčešća dimenzija prostirke), vreme i učitelj (informacije).

Koji su tvoji razlozi za online ili uživo?

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Click