Joga kao lična praksa

26. November 2020.
Zašto kažemo da je joga pre svega lična praksa a onda praktičare joge stavljamo nesvesno ili svesno u određene kalupe, kao npr. način izvođenja asane i izgled asane?
127178438_3699828930079316_72368447238066424_o

Vežbanje, učenje i istraživanje različitih stilova joge i pristupa jogi me je oslobodila i naučilo da nijedan stil nije sam po sebi ni dobar ni loš, da svaki ima svoje izazove, prednosti kao i opasnosti.

Jednom sam jednoj učenici skrenula pažnju na položaj ramena u određenom položaju, sigurna da je ono što joj predlažem bezbedno i efikasno (poktrepljeno znanjem anatomije) ali ona mi je saosećajno i sigurno u sebe rekla da je za njena ramena efikasnije i bezbednije da radi onako kako je do sada radila. Mnogo sam naučila iz te situacije i zahvalna sam na tome.

Praksa joge je unutrašnji monolog, kada osvešćujemo poruke koje putem različitih signala telo šalje, ali i otvoreni i iskreni dijalog sa učiteljima, koji pre svega treba da nas ohrabre na istraživanje i upoznavanje svog tela, i na posletku samog sebe, tako što će nam ponuditi uvek više opcija i motivisati nas da otkrijemo sami šta je za nas najbolje.

Pristupajte jogi kao učenik željan znanja, uvek pre svega budite sigurni da razumete instrukciju i razlog instrukcije pre nego što je prihvatite i vidite da li je taj način vama svrsishodan, ako nije, istražite neki novi način.

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Зашто кажемо да је јога пре свега лична пракса а онда практичаре јоге стављамо несвесно или свесно у одређене калупе,…

Posted by Ganesha on Wednesday, November 25, 2020

 

Click