Tončev: Ovo je kao Igra prestola

23. July 2019.
Jedna od najzanimljivijih političkih ličnosti posle dugoočekivanog GO SPS-a je svakako šef surduličkiih socijalista Novica Tončev. On ni na GO nije imao dlake na jeziku, a nema ih ni u kasnijem nastupu u javnosti.

Prenosimo razgovor koji je Tončev imao za Južne vesti, bez ikakvih izmena.

JV: Zbog čega je odložena odluka o izboru kompletnog rukovodstva SPS?

Tončev: Kongres stranke smo održali u decembru prošle godine, ali do danas nismo konsolidovali stranačke organe. Ne postoji racionalno objašnjenje zašto su funkcije upražnjene, ili možda postoji, ali meni nije poznato iako sam član GO i republički poslanik. Mogu samo da izrazim sumnju da nas kao stranku u tome ometaju neke zakulisne radnje, stranačke i vanstranačke kalkulacije. Ima onih koji smatraju da im funkcija pripada doživotno i po mestu rođenju. Doduše, ima i onih koji na različite načine ucenjuju Dačića da ih udomi, iako ni uža familija ne bi glasala za njih. Izborni proces u SPS je kao igra prestola, dinamičan, misteriozan i neizvestan do poslednje sekunde.Kako komentarišete novi mandat Vladana Zagrađanina na čelu IO SPS?

– Ja sam partijski vojnik i uvek poštujem i sprovodim zvanične odluke organa stranke. E, sad, iskreno govoreći, taj izbor druga Zagrađanina jednu otežavajuću okolnost za socijaliste na terenu. On nema izraženu političku legitimizaciju kroz izborni rezultat u svom matičnom odboru. Svako ko kaže da to uopšte nije važno ili ne zna ništa o politici ili ne želi dobro SPS-u. Predsednik IO svake stranke je nešto poput načelnika Generalštaba i po funkciji je važniji čak i od potpredsednika. Takva figura mora biti autoritet, prvo svom komšiluku, onda svom opštinskom odboru, pa na kraju svakom aktivisti širom Srbije.Zagrađanin je javnosti poznat i iz afere “Kofer”. Kako to utiče na rejting SPS?

– Činjenica je da nam je, kao partiji, afera “kofer” nanela štetu enormnih razmera čije posledice i dan danas trpimo. Pitanje koliko bi visoko danas bio naš rejting da nije bilo te afere, zatim “Galenike”, “Dunav osiguranja” i mnogih drugih. Demokrate su 2008. godine “vaskrsle” SPS, tako što su nam visoke funkcionere stimulisali funkcijama i kombinacijama, pa smo danas u mnogim opštinama ili bez vlasti ili ispod cenzusa. Sada vidimo da je to bio politički inženjering službi bezbednosti. Zato ne bi bio srećan ukoliko bi imao sazanja da se zbog izbora Vlade Zagrađanina otvara šampanjac izvan SPS. Kada se mogu očekivati izbori i formiranje ostalih organa SPS s obzirom da je svima mandat istekao na kraju 2018. godine?

– Videćemo. Najava je da će se ceo proces zaokružiti u septembru.

Članak je prenet sa portala Vranjske.

Članak je prenet sa portala Vranjske.

Click