“Leskovačka slova” vredna 16.000 evra – gradonačelnikova ideja, platili privatnici

5. August 2019.
Početna slova Leskovca uokvirena srcem i veliki znak na kome je ispisano puno ime grada znakovi su koji noću svetle i koji su postavljeni na četiri lokacije u gradu, a ideja je potekla od gradonačelnika Gorana Cvetanovića, dok su sve platile dve privatne firme. Zbog čega su privatnici odlučili da potroše 16.000 evra na ova obeležja još je nejasno jer predstavnici firmi ne odgovaraju na pitanja novinara Južnih vesti.

Manji znakovi postavljeni su preko puta Narodnog muzeja, na kružnom toku kod Doma zdravlja i na Bulevaru oslobođenja, dok se veliko obeležje nalazi preko puta Leskovačkog kulturnog centra.

U Kabinetu gradonačelnika kažu da je ideja o postavljanju obeležja potekla upravo od prvog čoveka grada, a da su izradu finansirale kompanije koje posluju u Leskovcu.

Obeležja je izradila firma Iluteu saradnji sa kompanijom Autostop interiors i oni su finansirali izradu. Iz gradskog budžeta plaćena je prirpema temelja i za to je, za sva 4 znaka, utrošeno 110.000 dinara – kažu u Kabinetu.

Kako je došlo do ove saradnje, zbog čega su privatnici odlučili da podrže gradonačelnikovu ideju i na ovaj način ulože novac ostalo je nejasno jer predstavnici firmi ne odgovaraju na novinarska pitanja.

Idejna rešenja uradili su dizajneri ovih firmi u saradnji sa zaposlenima u preduzeću Urbanizam i izgradnja, kažu nadležni, mesta za postavljanje obeležja birali su urbanisti, a vodilo se računa da se ne ugrožava bezbednost u saobraćaju, ali i da mesto bude prometno i pozicionirano da se vide karakteristike grada, poput crkve.

Inače, Autostop interiors je grčka firma koja se bavi proizvodnjom patosnica i presvlaka za automobile i svoj pogon u Leskovcu otvorila je početkom 2014. godine, dok je Ilute britanska kompanija koja se bavi izradom svetlećih reklama.


Mišljenja građana podeljena – slova nisu prioritet

Ideja o ovakvoj promociji grada mnogim Leskovčanima se svidela, jer je, kako kažu, lepo videti ovako nešto i na jugu Srbije.Lepo je što sređuju. Svakako će se dosta ljudi koji dođu sa strane tu fotografisati i na taj način nas promovisati – kaže jedan Leskovčanin.

Ipak, veliki broj građana smatra da je, iako sama izrada nije plaćena novcem poreskih obveznika, taj novac trebalo uložiti u prioritetnije stvari – opremu za bolnice i vrtiće ili za asfaltiranje ulica i sređivanje trotoara.Postavljeno 4 znaka, foto: Bojana Antić

Mislim da ovo zaista nije prioritet. Jeste li videli ulaz u Leskovac kada dolazite iz Vlasotinca. Pa bolje da su sredili prvo tu kocku, nego ovo. Ili pogledajte ove trotoare, pa to je užas. Najmanja briga su nam obeležja – kaže jedna Leskovčanka.

Dodaje i da je veliki znak postavljen na lošem mestu jer se, kako kaže, u velikoj gužvi prilikom održavanja Roštiljijade ili Karnevala, znak neće ni videti, a i neko se može spotaći i povrediti.

Članak je prenet sa ove stranice.

Click