Počelo takmičenje “Uslikaj noćno nebo”

21. December 2022.
Prvo takmičenje u astrofotografiji za učenike osnovnih i srednjih škola, počelo je okupljanjem više od 1400 učenika i 200 nastavnika iz cele Srbije na stručnoj obuci koju je održao Vladimir Kržalić, poznati astro fotograf. To je prva faza takmičenja, koja prethodi proglašenju pobedničkih timova u februaru 2023.
V.Krzalic

“Želimo da približimo đacima astronomiju i naučna istraživanja, sa ciljem produbljivanja kritičkog razmišljanja i otvaranja zajednice ka digitalnom svetu. Astronomija je fundamentalna nauka koja je vodeća u primeni veštačke inteligencije i mašinskog učenja u naučnim istraživanjima, koja su bazirana na vrhunskoj tehnologiji i obradi velikih podataka u potrazi za odgovorima na granici ljudskog saznanja”, kaže dr Marina Pavlović, naučnica na Matematičom institutu SANU, jedna od organizatorki takmičenja.

Astrofotografija je fotografisanje noćnog neba i nebeskih tela kao što su planete, zvezde, magline i galaksije.

Ovo takmičenje je posebno jer ne zahteva specijalnu opremu, već je isključivo za astrofotografije napravljene pomoću mobilnog telefona ili tableta.

“Sa prijavljenih 400 timova iz cele Srbije, izuzetno smo zadovoljni interesovanjem koje je takmičenje izazvalo. Glavni moto takmičenja u astrofotografiji mobilnim uređajem jeste da svako može da se bavi astronomskim snimanjem neba, bez vrhunske tehnologije, uz odgovarajuće znanje i obuku, i jedva čekamo da vidimo prve rezultate”, kaže dr Dragana Ilić, profesorka na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, deo nacionalnog komiteta za obrazovanje iz astronomije pri Međunarodnoj astronomskoj uniji, glavnog organizatora takmičenja.

”Posebno smo zahvalni istraživačko razvojnom centru United Cloud koji nam se pridružio u realizaciji takmičenja, kao neko ko prepoznaje značaj edukacije mladih sa ciljem promovisanja nauke i osnaživanja kulutre udruživanja”, dodaje dr Ilić.

Nakon obuke, učenici će sa svojim profesorima raditi na izradi fotografija, dok će finalisti biti objavljeni u februaru 2023.

Pokrovitelji takmičenja su: Društvo Astronoma Srbije, Univerzitet u Beogradu – Matematički fakultet, Astronomska Opservatorija Beograd, Matematički institut Srpske Akademije Nauka i Umetnosti, i United Cloud, partner iz privatnog sektora.

Više detalja na linku.

Click