Srednjoškolci iz Srbije kroz video radove ukazali na probleme sa kojima se suočavaju

11. December 2020.
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, u okviru programa Slobodna zona Junior, organizovana je virtuelna izložba učeničkih radova nastalih u okviru projekta Putujući školski bioskop. Putujući bioskop sa radionicama medijske pismenosti u online formatu tokom oktobra i novembra posetio je 11 mesta u Srbiji i okupio preko 250 učenika i učenica različitih obrazovnih profila koji su tokom edukacija inspirisani i podstaknuti da kreiraju video radove koji će ukazati na važne teme i probleme sa kojima se susreću.
Akcione kamere_nagrade

Na konkurs za radove pristigao je veliki broj videa, a stručna komisija Slobodne zone Junior odabrala je pet koji su javno prikazani na izložbi. Dokumentarni video Povezani koji su priredili učenici Gimnazije „Borislav Petrović Braca“ iz Vršca kroz postavljanje i analizu ankete koju su autori sprovodili u školi istražuje mišljenje o tehnologiji, veštačkoj inteligenciji i onome što nas čeka u budućnosti. Film Stojimo u mestu učenica Srednje škole „Vuk Karadžić“ iz Sečnja predstavlja odjek i glas mladih nadarenih ljudi iz male sredine. Ko vidi nevidljive? je rad učenika Srednje škole „Vuk Karadžić“ iz Ljubovije koji postavlja pitanje na koje niko nema odgovor prikazujući život osoba sa invaliditetom u manjem mestu. Učenici Gimnazije „Vuk Karadžić“ iz Trstenika snimili su video To mora da se zna koji na duhovit, ali vrlo realan način ukazuje na propuste u obrazovnom sistemu, pritisak koji učenici nose i velika očekivanja njihovih roditelja. Školovanje u doba korone je aktuelna tema i naziv istoimenog filma koji je pripremila grupa učenika iz Gimnazije u Krupnju.

Nakon projekcije svakog videa, učenici i učenice, kao i publika, uz moderaciju ekspertkinja Slobodne zone Junior učestvovali su u veoma zanimljivim i konstruktivnim diskusijama koje su dodatno produbile pitanja pokrenuta u filmu.

Na kraju događaja upriličena je i ceremonija dodele pohvalnica i nagrada u vidu akcionih kamera za pet radova prikazanih na izložbi, a nagrađeno je i dodatnih šest radova čiji je trud i kvalitet u različitim segmentima takođe prepoznat od strane komisije Slobodne zone Junior.

Putujući školski bioskop Slobodne Zone Junior realizuje se već četvrtu godinu uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Ove godine posetio je Krupanj, Rašku, Ljuboviju, Trstenik, Bogatić, Sečanj, Vršac, Srbobran, Titel, Tutin i Ub, a tokom prethodnih sezona gostovao je u Trgovištu, Batočini, Ivanjici, Beloj Palanci, Vlasotincu, Priboju, Medveđi, Arilju, Prokuplju, Kuršumliji, Šidu, Kučevu, Zaječaru, Beloj Crkvi, Negotinu, Majdanpeku, Knjaževcu, Vladimircima, Novoj Varoši, Lučanima, Ljigu, Koceljevi, Malom Zvorniku, Novom Pazaru, Leskovcu, Kovačici, Loznici, Srpskoj Crnji, Bečeju, Mionici, Lajkovcu i Brusu.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa. Program se tokom godina širio, i danas obuhvata aktivnosti u osnovnoškolskoj, srednjoškolskoj i visokoškolskoj nastavi, kao i vanškolske programe za srednjoškolce.

Click