Radmila Petrović učestvovala u predstavljanju zbirke poezije ”Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice” na prestižnom sajmu knjiga u Frankfurtu (FOTO)

24. October 2023.
Pesnikinja Radmila Petrović je tokom trajanja jednog od najrelevantnijih sajmova knjiga na svetu, Sajma knjiga u Frankfurtu, učestvovala u predstavljanju zbirke poezije ”Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice” koja je rezultat rada na istoimenom međunarodnom projektu koji u Srbiji sprovodi Hartefakt. Reč je o zbirci poezije, antologiji pesama pet evropskih pesnika i pesnikinja na sedam jezika, a u koju je uvrštena i poezija Radmile Petrović.
Radmila Petrović sajam knjiga Frankfurt
Radmila Petrović, sajam knjiga Frankfurt. Foto: POT-VOT projekt

Izvor: Saopštenje za javnost Hartefakt fonda

U sklopu promocije knjige organizovani su pesnički pefromansi na Frankfurtskom sajmu knjiga i u frankfurtskom Internacionalnom pozorištu. Na performansima su nastupale pesnikinje Radmila Petrović, Veronika Dintijana iz Slovenije, Małgožata Lebda iz Poljske, kao i pesnici Hari Hertel iz Finske i Marton Simon iz Mađarske. 

Performans, izveden pred mnogobrojnom publikom u frankfurtskom Internacionalnom pozorištu je režirala Staša Prah, a on se zasnivao na neposrednosti i angažovanosti pesnika i pesnikinja u kontaktu sa publikom. 

 

Radmila Petrović Frankfurtsko Internacionalno pozorište Foto: POT-VOT projekt

Radmila Petrović je istakla da je značaj antologije veliki i da će učenici i učenice srednjih škola imati prilike da se upoznaju sa pesmama koje stvaraju internacionalni, savremeni pesnici i pesnikinje, sa kakvim ne mogu da se sretnu u čitankama.

„Čast mi je biti deo ovog međunarodnog pesničkog kolektiva, koji se međusobno razlikuju po stilovima pisanja i samom pristupu izvođenju poezije. Radujem se završnoj fazi projekta, odlasku u srednje škole i druženju sa đacima koje će iznenaditi činjenica da postoje živi pesnici i pesnikinje koji pišu o temama koje su im bliske i zanimljive. To da je projekat već efektivan govori rastuća motivacija profesora uključenih u projekat za čitanjem savremene poezije i sprovođenje vežbi kreativnog pisanja sa učenicima i učenicama.“, zaključila je po povratku sa sajma knjiga u Frankfurtu pesnikinja Radmila Petrović. 

Projekat ”Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice” nastaviće se u novembru kada Hartefakt organizuje pesničke posete osnovnim i srednjim školama u Srbiji, s ciljem aktuelizacije savremene poezije i mladih pesnika i pesnikinja, kao i uključivanje njihove poezije u obrazovni sistem kroz školsko gradivo i radionice sa đacima. 

Projekat, osim Hartefakta, vode ARTeria iz Poljske, Pro Progressione iz Mađarske, Asocijacija finskih centara kulture za decu i Pionirski dom iz Ljubljane kao koordinator. Projekat “Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice” traje do 2025. godine i podržan je od strane Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa.

Click