Premijera komada „Intimnost“ u četvrtak na Dubrovačkim Ljetnjim igrama

12. August 2020.
„Rad na ovoj predstavi obojen je strahom da će se neko od nas razboleti ali i uverenjem da ima šanse da uprkos merama distance pozorište može da nastaje. Ogromno je zadovoljstvo raditi sa Jelenom Graovac i Leonom Lučevim, ta privilegija da u jednom izlovanom prostoru istražujemo, gradimo i tragamo za rešenjima je nesto što celu stvar čini posebnom.
Intimnost cetvrtak

„Video sam jednog mladog čoveka, nosi masku. Znači brine za nekog. To je lepo.“

Ovih nekoliko replika je slika naše predstave. Nežnost, briga i mogućnost da se uprkos svemu intima očuva i sačuvaju odnosi i ljudskost nekako su najvažniji“, navodi Andrej Nosov, reditelj predstave „Intimnost“, koja će premijerno biti izvedena u četvrtak na Dubrovačkim Ljetnjim igrama.

Glumici Leon Lučev i Jelena Graovac akteri su komada dramaturškinje Biljane Srbljanović, koji se bavi najaktuelnom temom današnjice – novim i nepoznatim virusom. Premijera predstave za kojom vlada veliko interesovanje u regionu zakazana je za 13. avgust u Lazaretima, a realizuje se u okviru evropskog  projekta „Future Epics“, podržanog od strane Kreativne Evrope.

„Intimnost“ nastaje sa idejom da istraži šta se to promenilo u našem životu, radu, odnosu prema „drugom“ i prema sebi. Leon Lučev i Jelena Graovac, kroz mnoštvo kratkih priča o distanci, disciplini, privatnosti i novim odnosima koji se formiraju u periodima (samo)izolacije, svojom igrom teže da preispitaju da li je moguće sačuvati intimnost u doba pandemije.

Scenski kostim i dizajn uradila je Selena Orb, za kompoziciju je zadužen Draško Adžić. Asistent dramaturškinje je Ognjen Aksentijević, dok se izvršnom produkcijom bavi Selena Pleskonjić.

Pored Hartefakt fonda koji je nosilac projekta „Future Epics“, u njemu učestvuju i Dubrovačke ljetnje igre, organizacija TASKA iz Barselone i plesni centar Vitylike iz Švedske. Partneri na projektu će se na Dubrovačkim ljetnjim igrama predstavljati Držićevim komadom „Grižule“, u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, koji će otvoriti 71. izdanje festivala i plesnom predstavom „Zagrljaj“ koreografkinje Meleat Fredriksson u produkciji Vytlicke-a. Nakon premijere, predstave nastale u okviru projekta treba da budu izvedene u Švedskoj tokom novembra.

Click