Pesnici današnjice – glasovi sutrašnjice

27. March 2023.
U okviru ovogodišnje manifestacije Svetski dan(i) poezije 2023, u sredu, 29. marta, s početkom u 18 časova u dvorani Kulturnog centra Beograda biće održan pesnički performans, na kojem će pesnikinja Radmila Petrović izvesti neke od svojih pesama, a uz nju će nastupiti i neki od najboljih savremenih evropskih pesnika i pesnikinja: Anja Zag Golob iz Slovenije, Malgoržata Lebda iz Poljske, Marton Simon iz Mađarske i Hari Hertel iz Finske.
Marton Simon, Poets of Today, Voices of Tomorrow foto. Črt Piksi
Marton Simon, Poets of Today, Voices of Tomorrow. Foto: Črt Piksi

Pesnički performans u Kulturnom centru Beograda dešava se kao kruna međunarodnog susreta pesnika, pesnikinja i umetničkih timova iz zemalja uključenih u projekat „Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice“. Radi se o inovativnom projektu koji okuplja organizacije iz Slovenije (Pionirski dom), Poljske (ARTeria), Mađarske (Pro Progressione), Finske (Asocijacija finskih centara kulture za decu) i Srbije (Hartefakt), a ima za cilj približavanje savremene poezije mladima i lokalnoj zajednici kroz niz višegodišnjih aktivnosti. Od septembra prošle godine, partneri udruženim snagama ispituju različite načine i pristupe predstavljanja poezije mladima u savremenom multidisciplinarnom kontekstu.

Svaka od partnerskih organizacija projekat sprovodi uz pomoć umetničkog, pesničkog i nastavničkog tima, koji nizom  aktivnosti i zajedničkim radom nastoje da razviju nove metode i kreativne pristupe u prezentovanju poezije mladim generacijama. Umetnički tim u Srbiji čine: Radmila Petrović kao glavna pesnikinja na ovom projektu u našoj zemlji, pozorišni reditelj Andrej Nosov, kompozitor Draško Adžić i glumica Vanja Ejdus. Oni su izabrali 10 mladih pesnika_inja kao i 20 profesora_ki srednjih škola iz Srbije s kojima rade na osmišljavanju kreativnih metoda prezentovanja poezije đacima, a sve u cilju pripreme za posetu mladih pesnika_inja srednjim školama početkom 2024. godine u okviru manifestacije “Dani poezije”.

Projekat Poets of Today – Voices of Tomorrow je podržala Evropska Unija kroz program Kreativna Evropa.

Click