Osnovci iz cele Evrope odabrali najbolji film za mlade

27. April 2020.
Odlukom mladog međunarodnog žirija koji broji preko 2000 osnovaca iz svih krajeva Evrope, juče je na događaju koji je upriličen u online formatu, filmu „Moj brat juri dinosauruse“ dodeljena Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije. U pitanju je debitantsko ostvarenje tridesettrogodišnjeg reditelja Stefana Čipanija koji je svoj prvi dugometražni film zasnovao na autobiografskom romanu Đakoma Macariola. Ova vesela, duhovita i emotivna oda nesavršenosti i različitosti prati porodicu čiji najmlađi član ima Daunov sindrom, ali i jedinstven i mudar pogled na svet. Najvažnija poruka ovog filma, ujedno je i životna lekcija koju će od svog mlađeg brata naučiti glavni junak Džek - Ne možemo biti voljeni kakvi jesmo, ukoliko i sami ne možemo da volimo druge uprkos njihovim manama.
Prilog bez naslova 00568

U odabiru najboljeg evropskog filma za mlade, učestvovalo je i 75 učenika i učenica iz 28 opština i mesta u Srbiji. Njihov zadatak bio je da odgledaju tri filma koja je nominovala Evropska filmska akademija, sudeluju u grupnim panel diskusijama u kojima su imali priliku da analiziraju filmove i  promišljaju o važnim temama koje su u fokusu ovih ostvarenja, a potom i glasaju u skladu sa svojim impresijama i zaključcima.

Na članicu žirija, Lenu Popović, iz Gornjeg Milanovca film je ostavio veoma snažan utisak: „Smatram da treba da budemo zadovoljni sa onim što imamo jer je to nešto što nas čini posebnim. Dečak Đio, koji ima Daunov sindrom je jako srećan, koliko god da je drugačiji. On želi da vidi lepe stvari u svetu i obraća pažnju na to“.

Vasiliju Jeliću iz Priboja najviše se dopala tema ovog filma: „Za Daunov sindrom sam mislio da je bolest, a film mi je pomogao da shvatim da je to ustvari anomalija i da takvi ljudi mogu da se uklope u neki normalan život. Džek i Đio su me naučili da svima treba ljubav, pažnja, razumevanje i da ne smemo isključiti nekog jer je drugačiji“.

Pored pobedničkog ostvarenja, u trci za ovu prestižnu nagradu našli su se i filmovi „Roka menja svet“(r. Katja Benrat) i „Moje neverovatno leto sa Tes“(r. Stiven Vauterlod).

Nagrada mlade publike je zvanična kategorija Evropske filmske akademije od 2012. godine, a ove godine, usled pandemije virusa korona, po prvi put ovaj događaj je organizovan u virtuelnom prostoru.

Evropska filmska akademija (EFA), ovaj događaj sprovodi uz podršku najznačajnijih filmskih fondova – Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) i Kreativna Evropa MEDIA programa Evropske unije.

U Srbiji se manifestacija organizuje u okviru programa Slobodna Zona Junior, u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna Zona, a pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

Trejler filma Moj brat juri dinosauruse:

Promo video sa događaja u Srbiji:

Click