Online platforma Austrijskog kulturnog foruma „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance” počela sa radom

17. March 2021.
Online platforma „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance” startovala je sa radom, nakon što je Austrijski kulturni forum prethodno raspisao konkurs za izlaganje 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, na ovoj onlajn platformi posvećenoj dijalogu umetnika iz ove dve zemlje.
Michael Heindl - Budget Rebellion
Michael Heindl - Budget Rebellion

Konkursom je upućen poziv umetnicima da dostave radove u digitalnom obliku koji ukazuju na načine na koje evropska društva posmatraju sebe i „druge”, kao i one koji referišu i prevazilaze klišee i predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima uprkos – ili upravo usled – bliskih istorijskih odnosa i isprepletenih istorija migracija. Pokretanjem onlajn platforme obeležava se 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Beograd i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije.

Tokom marta u fokusu su dva rada: „I u očima gladnih raste gnev” umetničkog dvojca Doplgenger iz Srbije i „Pobuna budžeta” Mihaela Hajndla i Austrije.

Naslov audio-video instalacije “I u očima gladnih raste gnev” dvojca Doplgenger je rečenica preuzeta iz knjige Džona Stajnbeka „Plodovi gneva” (1939.). Epski roman o stradanjima, egzodusu, izrabljivanju i društvenoj marginalizaciji porodice farmera sa Srednjeg zapada za vreme Velike depresije 30-ih godina prošlog veka predstavlja referentni okvir za Doplgengerov pogled na ekonomsko prouzrokovana, istorijska, kao i savremena migracijska kretanja. „Ideja za rad je predstavljala simbiozu dva događaja – obeležavanje pedesetogodišnjice potpisivanja ugovora između Jugoslavije i Austrije o privremenom radu Jugoslovena u Austriji, kao i migracijska kriza koja je potresala ceo svet 2015. i 2016. godine”, kažu autori o svom radu, koji je moguće pogledati na At Second glance platformi (https://www.secondglance.rs/sr/gledista/doplgenger-collective/164)

Umetnički dvojac Doplgenger čine  Isidora Ilić i Boško Prostran iz Beograda, čije se stvaralaštvo bavi odnosom umetnosti i politike kroz prispitivanje režima pokretnih slika i načina njihove recepcije. Oni se oslanjaju na tradiciju eksperimentalnog filma i videa, i kroz neke od postupaka ovih tradicija intervenišu na postojećim medijskim proizvodima ili proizvode u formi proširenog filma.

Polaznu tačku filma „Pobuna budžeta” Mihaela Hajndla čine ljudi koji svakog jutra čekaju na čudne poslove, kao što je muvanje ispred kockarnica u Triesterštrase u Beču. Kako navodi autor, u svakom većem gradu postoje ovakva mesta gde ljudi, koji inače ne bi imali prilike da rade na legalan način, mogu da nude svoje usluge. To su današnji radnici koji nisu stalno zaposleni i koji su spremni da odrade bilo koji vrstu manjeg fizičkog posla za vrlo nisku dnevnicu. S obzirom na njihovu nesigurnu i rizičnu situaciju, nalaze se izvan društva. Rad je moguće pogledati na At Second glance platformi (https://www.secondglance.rs/sr/gledista/michael-heindl/100).

Mihael Hajndl živi i radi u Beču kao umetnik i filmski stvaralac. Studirao je slikarstvo na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču. Njegovi kratki radovi se sastoje od serije ponovljenih akcija, varijacija na temu. Metoda je minimalistička, ali je tehnika zabavna, ritmička i nekada vodi do iznenađujućih zaključaka. Hajndlov rad istovremeno oslikava strogu disciplinu naših društava i nalazi razigrane načine da podrije puteve reda i utilitarnosti. O svojoj motivaciji za konkurs i vezama sa našom zemljom, Hajndl kaže: „Srbija je bila prva zemlja na Balkanu s kojom sam izgradio snažnu umetničku vezu. S umetnicima iz Novog Sada i Vojvodine, organizovao sam nekoliko projekata i izložbi u obe zemlje. Konkurs “Na drugi pogled” bio je sjajna šansa da učvrstim te veze i bilo bi mi jako drago ako se iz ovoga izrode i neke buduće saradnje”.

Nova onlajn platforma Austrijskog kulturnog foruma nastala je imajući u vidu trenutne neizvesne okolnosti, ali i mogućnosti koje se otvaraju sa novim vidovima umetničkog stvaranja i komunikacije. Zamišljena je kao izlagački prostor za tematski i kurirani umetnički sadržaj koji u inicijalnoj fazi čine radovi 10 vizuelnih umetnika/umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije pristiglih na konkurs koji se za ovu priliku raspisuje.

Click