Andri Snær Magnason – „Je li kasno da spasimo svijet?“

14. March 2022.
Knjiga je po objavljivanju na Islandu postala nacionalni bestseler 2019. nakon čega je prevedena na više od 30 jezika i predložena za uglednu Nordic Councils Literary Prize za 2021. godinu. A tema o kojoj Magnason piše više je nego aktualna – globalno zatopljenje i klimatske promjene.
O vremenu i vodV
Prevoditelj: Vanja Veršić Planetopija, 2021.

„Ako ništa ne poduzmemo, bit ćemo generacija koja je dobila raj i upropastila ga. Zbog vlastitih interesa i pohlepe. Sva naša djela smatrat će se očajnim jer se ništa što napravimo ne može usporediti sa samim oceanom; ništa nije toliko veličanstveno poput ledenjaka, ništa nije toliko magično poput prašume noću. Ništa što stvorimo neće se smatrati važnim ako podrazumijeva da smo zanemarili znanost i odbacili život i sreću budućih generacija“, piše nagrađivani islandski pisac i redatelj Andri Snær Magnason u bestseleru O vremenu i vodi, koji oduševljava podjednako ljubitelje književnosti kao i publicistike, nedavno objavljenom i na hrvatskom jeziku.

Knjiga je po objavljivanju na Islandu postala nacionalni bestseler 2019. nakon čega je prevedena na više od 30 jezika i predložena za uglednu Nordic Councils Literary Prize za 2021. godinu. A tema o kojoj Magnason piše više je nego aktualna – globalno zatopljenje i klimatske promjene.

No nije dovoljno da se samo bojimo klimatskih promjena i svega što one donose, kaže Magnason, moramo razumjeti i zašto. Da bismo shvatili koliko je nužno da počnemo odmah djelovati moramo to shvatiti emocionalno, psihološki, poetski pa čak i u mitološkom kontekstu. Zato Magnason u ovoj knjizi o tome piše i izravno i zaobilazno, a razgovori s vodećim glaciolozima, oceanolozima, klimatolozima i geografima, isprepleteni su s razgovorima s bakama i djedovima, s Dalaj Lamom, osobnim, povijesnim i mitološkim pričama. Ovo predivno djelo narativne publicistike prikazuje golu stvarnost klimatskih promjena, ali nudi i nadu. Prožeto je refleksijama o izgubljenoj prošlosti i pokušajima razumijevanja neizvjesne budućnosti; počinje pričom o ledenjaku, a završava pozivom na odgovornost koju imamo jedni prema drugima, kroz povijest i diljem svijeta: ostaviti našoj djeci i unucima bolji svijet.

O vremenu i vodi literarni je hibrid koji izmiče žanrovima i kategorizacijama kakav dosad još niste čitali. Duboko promišljena i dirljivo osobna, ova je knjiga ljubavno pismo ledenjacima, moru, Zemlji i svem životu na njoj, oda zahvalnosti za obilje u kojem uživamo, ali i molba da sačuvamo ono najljepše i najvrednije što imamo.

Andri Snær Magnason nagrađivani je islandski pisac i redatelj. Piše romane, poeziju, dramske tekstove, kratke priče, eseje i knjige za djecu, koji su objavljeni ili se izvode u više od 40 zemalja, a mnogi su i nagrađeni. Redatelj je nekoliko dokumentarnih filmova od kojih je najpoznatiji Dreamland. Surađuje s različitim umjetnicima na području aktivizma, znanosti, arhitekture, vizualnih umjetnosti, glazbe, kazališta i dokumentarnog filma. Aktivno sudjeluje u borbi protiv devastiranja prirode na Islandu, a njegovo pismo budućnosti povodom gubitka ledenjaka Ok postalo je poznato diljem svijeta. Godine 2016. kandidirao se za predsjednika Islanda s programom koji je snažno zagovarao zaštitu okoliša i završio na trećem mjestu.

Click