Hartefaktova predstava „Naš sin“ nagrađena na festivalu u Drezdenu (FOTO)

9. November 2023.
Na upravo završenom festivalu Fast Forward koji je održan od 2. do 5. novembra u Drezdenu, Hartefaktova predstava „Naš sin“, prema tekstu i u režiji Patrika Lazića, nagrađena je nagradom mladog žirija za najbolju predstavu na festivalu. U konkurenciji je bilo ukupno 7 predstava iz Nemačke, Finske, Grčke, Belgije, Danske, Norveške, Portugalije i Srbije.
Staatsschauspiel Dresden   FAST FORWARD
Predstava "Naš sin" u režiji Patrika Lazića na Staatsschauspiel Dresden fetivaju. Foto: Sebastiana Hoppe

Izvor: Saopštenje za javnost Hartefakt fonda

Festival Fast Forward je jednogodišnja smotra predstava mladih evropskih reditelja i rediteljki koju organizuje gradsko pozorište u Drezdenu, Staatsschauspiel Dresden, a na kojoj se mladi pozorišni autori i autorke predstavljaju u kontekstu novih pozorišnih glasova koji dolaze i donose inovativne estetike. Na otvaranju festivala obratili su se i podržali festival ministarka za kulturu i turizam Saksonije, Barbara Klepsch kao i gradonačelnica za kulturu, nauku i turizam grada Drezdena, Annekatrin Klepsch. 

 

Staatsschauspiel Dresden, FAST FORWARD 2023. Foto: Sebastiana Hoppe

Poslednjeg dana festivala, osim nagrade mladog žirija, dodeljena je i nagrada glavnog žirija i nagrada publike koje su pripale belgijskoj predstavi „Kolonizacija“ autora Salima Djaferija. U konkurenciji je bila i predstava „Zbogom, Lindita“ Nacionalnog teatra iz Atine koju je beogradska publika mogla da pogleda na ovogodišnjem Bitefu. 

 

Staatsschauspiel Dresden, FAST FORWARD 2023. Foto: Sebastiana Hoppe

„Uvek sam smatrao da naša predstava tretira jedan izuzetno lokalni problem koji u Srbiji dobro razumemo, ali za koji se plašim da li može da komunicira van nje. U svom objašnjenju odluke, mladi ljudi koji su činili taj mladi žiri, pričali su o tome kako su se oni sve vreme osećali kao naš sin, kao da je svako od njih sedeo za tim stolom za kojim sin sedi sa svojim roditeljima u predstavi. Drago mi je da smo očigledno napravili univerzalnu predstavu o razumevanju i nerazumevanju unutar porodice, o očekivanjima jednih od drugih, o granicama prihvatanja.“ izjavio je reditelj Patrik Lazić po povratku iz Drezdena.  

 

Predstava “Naš sin” u režiji Patrika Lazića na Staatsschauspiel Dresden fetivaju. Foto: Sebastiana Hoppe

Predstava „Naš sin“ deo je redovnog repertoara Hartefakt Kuće, a u njoj igraju Dragana Varagić, Amar Ćorović i Aleksandar Đinđić. Nakon što se mladić autovao svojim roditeljima, oni pokušavaju da žive sa saznanjem da je njihov sin drugačiji, a rituali porodične večere postaju velika dramska peripetija. Tokom meseca novembra, predstavu je moguće pogledati 16.11. na gostovanju u Centru za kulturu Lazarevac, a 25.11. u Hartefakt Kući.  

Click