Veće zagađenje vazduha, manje dece na Zapadnom Balkanu

4. March 2021.
Zagađen vazduh je jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta kako kod žena tako i kod muškaraca širom Zapadnog Balkana. Ovim su posebno pogođene žene koje žive u zagađenim oblastima, jer usled zagađenja vazduha mogu imati manje zdravih jajnih ćelija, a usled toga i nižu plodnost, dok je vantelesna oplodnja manje uspešna.
izgubljene_bebe

Praškaste materije PM 2,5 smanjuju plodnost kod žena za 2% na svakih 10 µg/m3 prisustva ovih čestica u vazduhu. Zagađeni gradovi širom regiona Zapadnog Balkana imaju i preko 50 µg/m3 (PM 2,5), što je duplo više od dozvoljenih godišnjih vrednosti i može smanjiti plodnost i do 10% kod žena. Dnevne vrednosti PM 2,5 u pojedinim gradovima često prelaze i 200 µg/m3, što može povećati neplodnost kod žena i za više od 10 procenata. Kod muškaraca zagađenje praškastim materijama dolazi do testisa, gde uzrokuje smanjenje proizvodnje sperme, manju pokretljivost spermatozoida i češće pobačaje u trudnoći usled programirane smrti ćelija.

Neplodnost i smanjenje prirodnog priraštaja predstavlju važne faktore umanjenja stanovništva u zemljama Zapadnog Balkana i u stalnom su porastu. Naučna istraživanja potvrdila su da je učestalost pobačaja i mrtvorođenih beba značajno viša u periodu izlaganja zagađenom vazduhu. Studija iz 2010. koja je obuhvatala područje grada Labina u Hrvatskoj pokazuje da je učestalost pobačaja i mrtvorođenih beba u gradu bila značajno više u periodu izlaganja zagađenom vazduhu iz obližnje termoelektrane na ugalj – u poređenju sa periodom kada takve izloženosti nije bilo. Sulfatna jedinjenja koja nastaju u procesu spaljivanja uglja povećavaju rizik od pobačaja i do 13%, dok izloženost česticama PM 2,5 i PM 10 smanjuje stopu začeća.

Vazduh zagađen praškastim materijama, teškim metalima, mikro i nano plastikom i drugim materijama dovodi do uvećane stope pobačaja i pored procesa vantelesne oplodnje, jer zagađen vazduh u labaratorijama za vantelesnu oplodnju smanjuje procenat uspešnosti.

Kampanja “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” poziva građane i građanke iz zemalja Zapadnog Balkana da priključe borbi kako bi zajedničkim snagama poboljšali kvalitet vazduha, a time i smanjili neplodnost i unapredili zdravlje dece.

“Vrlo je teško sačuvati zdravlje i voditi borbu protiv steriliteta ako se ne umanji svakodnevna izloženost štetnim materijama. Ova kampanja na najbolji način promoviše zdrav život i obaveštenost široke populacije, ali ujedno i opominje zakonodavce i odgovorne da bez njihovog delovanja nema uspeha u sprečavanju bolesti koje nastaju usled zagađenog vazduha – uključujući sterilitet, odnosno borbu protiv bele kuge”, rekao je Miodrag Stojković, naš istaknuti profesor humane genetike i osnivač specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu.

Zahtevamo da se hitno reši hronični problem zagađenja vazduha koji ubija zemlje Zapadnog Balkana. Napuštanje upotrebe uglja za proizvodnju struje je najbitnija mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, a važnu ulogu mogu imati zamena kotlova u domaćinstvima ekološki čistijim rešenjima, solarni paneli na krovovima kuća i zgrada i projekti unapređenja energetske efikasnosti. Nadležne institucije bi trebalo da rade na politikama promovisanja zdrave trudnoće, kako bi se unapredilo znanje žena i muškaraca tokom trudnoće i kako bi buduće majke mogle sebe i plod bolje da zaštite. Vantelesna oplodnja mora biti dostupna svima koji žele da imaju decu. Uz to je potrebno obezbediti visokoefikasne filtere za filtriranje vazduha u zatvorenom prostoru, uz pravovremeno obaveštavanje o zagađenju vazduha kako bi se izbegavale aktivnosti na otvorenom onda kada je kvalitet vazduha loš.

Jedna od mera ublažavanja štetnog uticaja zagađenog vazduha je i smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, naročito ambalaže koja se ne podleže reciklaži, kao i zamena sintetičkih vlakana prirodnim. Svrha je da se spreči emisija i unošenje mikro i nanoplastike, jer samo jedan ciklus pranja sintetičkog veša izbaci preko 700.000 vlakana, a zagađenje plastikom takođe utiče na neplodnost. Potrebno je poboljšati kapacitete dijagnostičkih centara kao i izvođenje zajedničkih studija koje će koristiti podatke praćenja i merenja posledica zagađenja vazduha na  neplodnost, prevremena rođenja, nastanak bolesti i smrtnost novorođenčadi u zemljama Zapadnog Balkana.

Da zajedno podržimo život, priključi se solidarnoj borbi građana Zapadnog Balkana, budi deo kampanje “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”.

Izvor: Ne davimo Beograd PRESS

Click