Pokret Odbranimo reke Stare planine: Vučićeve tvrdnje netačne

17. January 2020.
Pokret Odbranimo reke Stare planine danas je ocenio da s netačne tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi se izgradnjom minihidroelektrana smanjila zagađenost vazduha u Srbiji.
BORBA ZA REKE STARE PLANINE
Sa protesta u Toplom Dolu zbog gradnje derivacione mini hidroelektrane (MHE) na Toplodolskoj reci. Foto: BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIC/Arhiva

“Aleksandar Vučić svojim poslednjim izjavama pokušava da zavadi vazduh i vodu da bi sklonio fokus sa svog neodgovornog nedelanja kad su ekološke i životno važne teme u pitanju”, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Ukazano je da bi izgradnjom svih planiranih minihidroelektrana Srbija dobila svega dva do tri odsto elektične energije od ukupnih godišnjih potreba i da bi većina električne energije iz tih malih hidroelektrana bila proizvedena u proleće, kada je zagađenje vazduha najmanje.

“U zimu, kada je zagađenje na maksimumu, doprinos svih minihidroelektana u proizvodnji elektične energije bi bio manji od jedan odsto, a kako su termoelektrane samo deo zagađivača vazduha, to bi se ukupno zagađenje smanjilo najviše za nekoliko promila. Dobrinos čistijem vazduhu bi bio zanemarljiv, a sve planinske reke i priroda oko njih bi bile sravnjene sa zemljom”, smatra Pokret Odbranimo reke Stare planine.

Click