Beograd dobio nova stabla, u okviru akcije Drvo prijateljstva

1. November 2020.
Regionalna akcija “Drvo prijateljstva” održana je u petak i u Beogradu. Incijativa “Ne davimo Beograd” odazvala se pozivu Evropskog Fonda za Balkan koji je sprovodio ovu akciju istovremeno još u pet gradova regiona: Skoplje, Tirana, Priština, Podgorica i Sarajevo, gde je ukupno zasađeno 400 stabala drveća. U Beogradu je, kod Hotela Jugoslavija, zasađeno je 30 od ukupno 100 sadnica drveća koje su u planu.
Drvo_prijateljstva2
Ideja za akciju koju je pokrenuo Evropski fond za Balkan je kompenzacija štete u vidu CO2 emisije nastale kroz sve poslovne letove ovog fonda tokom 2019. godine, ali i sve gore stanje životne sredine i aero zagađenje u Srbiji i celom regionu. U Beogradu akciji su se pridružili udruženje “Pravo na grad”, “Ulice za bicikliste” i “Šuma peva”. Takođe, zbog epidemiološke situacije, broj građana i građanki uključenih u akciju bio je ograničen na dvadeset.
Predstavnik Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović istakao je da ova akcija predstavlja “simboličku ruku prijateljstva između regiona kojom pokazujemo da se zajedničkim akcijama i svešću o okolini brinemo za naše gradove.” “Optimizam i poruka da možemo nešto da promenimo  je nešto što svima nama prethodnih meseci, usled epidemije, nedostaje”, istakla je direktorka Evropskog fonda za Balkan, Aleksandra Tomanić. Doprinos i briga za očuvanje naše životne okoline je neophodna tako da je “EFB svojim primerom želeo da pokaže da preuzimanjem lične odgovornosti kao pojedinci i organizacije možemo da doprinesemo.”
Drvo prijateljstva je bila još jedna prilika da pokažemo da solidarni i udruženi možemo da podstičemo dobre promene za naš grad i okolinu. Ne davimo Beograd redovno organizuje akcije sadnje drveća na brojnim gradskim lokacijama, želeći da ukaže na to da su zelene politike bitan deo onoga što čini dobar grad za sve.
Click