Susret ratnih veterana – ostajemo na putu izgradnje mira

25. October 2022.
Susret ratnih veterana i mirovnih aktivista, koji smo zamislili kao kombinaciju radnog i promišljajućeg u opuštenijoj atmosferi, organizovali smo u periodu od 6. do 10. juna/lipnja 2022. u Blagaju kod Mostara.
20220607_NNV_68013-3000x2002
Foto: nenasilje.org

Izvor: nenasilje.org

Bio je planiran da se održi dvije godine ranije ali situacija sa pandemijom prisilila nas je da ga prolongiramo dok se ne stvore povoljniji uslovi. Ideja ovakvog susreta je u osnovi ta da se rekapitulira naš mirovni angažman sa ratnim veteranima proteklih godina ali i napravi okvirni plan za nastavak rada u budućnosti.

Takođe, s obzirom da smo u proteklom periodu posjetili  više od dvadeset komemoracija i obišli na desetine stratišta u regiji, bio nam je neophodan i prostor za odmor i rehabilitaciju, kako bismo sačuvali vlastite psihičke kapacitete i dopunili se energijom neophodnom za nastavak rada na polju izgradnje mira. Nastavak je uslijedio odmah nakon ovog susreta, jer smo se posljednjeg dana uputili u Vitez na komemoraciju ubijenoj djeci.

Susretu je prisustvovalo devetnaest ratnih veterana iz BiH, Hrvatske i Srbije, a trenerski tim CNA činili su Nenad Vukosavljević, Radomir Radević i Amer Delić. Imali smo i specijalnog gosta, dugogodišnjeg saradnika i prijatelja Luana Imerija iz Centra za ljudska prava i rješavanje konflikata Skopje, Sjeverna Makedonija.

Red rada, red opuštanja

Radni dio bio je koncipiran radionički u jutarnjim terminima, a krenuli smo sa pogledom unazad od 2019. refleksijom na posjete zvaničnim komemoracijama kojim smo prisustvovali, posjeti Mostaru gdje su nam zajednički domaćini bili bivši pripadnici HVO-a i ARBiH, te sprovođenje akcija Obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja u kojima su nam pojedini veterani bili podrška.

Analizirali smo tačke otpora i poteškoće na koje smo nailazili i načine njihovog prevazilaženja kroz osvrt na procese koje smo prolazili. Zaključili smo da su nas ta iskustva osnažila i da će nam i ubuduće biti od koristi prilikom planiranja narednih akcija u lokalnim zajednicama u kojima ćemo nastojati da budemo prisutni. Takođe, kroz radionice smo u nastavku došli i do planiranja konkretnijih akcija, te smo se usaglasili o narednim koracima koje je potrebno poduzeti uz angažman prisutnih i podršku CNA.

Popodne je bilo rezervisano za izlete, te smo posjetili obližnji Stolac i upoznali se sa bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem grada na Bregavi, a takođe i Hutovo Blato gdje smo uz obilazak prirodnih ljepota dosta saznali i o flori i fauni ovog jedinstvenog ekosistema.

Večeri smo provodili u neformalnom druženju, relaksirani uz rijeku Bunu koja nas je svojom svježinom krijepila i sparne noći činila podnošljivim.

Ovakav spoj radnog i relaksirajućeg prijao nam je svima. Iskazana je opredjeljenost za nastavak zajedničkog rada i posebna  motivisanost da se još više pojača angažman s obzirom na lošu političku stuaciji u regiji, kao i Evropi i svijetu uopšte.

Posjeta Vitezu

Iz Blagaja je naša grupa stigla u Vitez, na dan kada se obilježava godišnjica stradanja osmero djece u ovom gradu. Dana 10. juna/lipnja 1993. ova djeca su ubijena od granate ispaljene sa polažaja Armije RBiH. Porodice organizuju komemoraciju kojoj smo se pridružili, a cijelu našu grupu je ugostio Ivan Garić koji je tada izgubio brata i sestru, a i sam bio teško ranjen.

O prisustvu na komemoraciji više na LINKU.

Boravak u Vitezu smo iskoristili da obiđemo i mezar Hamdije Karića, člana naše grupe koji je umro prošle godine. Sa njegovim sinom posjetili smo groblje u Sivrinom selu, položili cvijeće i prisjetili se našeg prijatelja.

Galeriju fotografija možete vidjeti OVDJE.

Click