Saopštenje povodom odnosa institucija Republike Srbije prema događaju u Banjskoj

27. September 2023.
Inicijativa mladih za ljudska prava smatra duboko pogrešnim i štetnim odnos institucija i najviših predstavnika Republike Srbije prema događaju u Banjskoj i izražava zabrinutost povodom iskazane javne državne podrške nasilnom paravojnom delovanju.

Izvor: Saopštenje Inicijativa mladih za ljudska prava

Iako predstavnicima vlasti Srbije nije prvi put da slave osobe zbog njihovih kriminalnih aktivnosti, koji posle bivaju obavijeni plaštom patriotizma, ubistvo kosovskog policajca i višesatna razmena vatre u Banjskoj prete da postanu okidač za produbljivanje sukoba i nastavak tenzija između Srbije i Kosova.

Svesno propuštanje da se ukaže na odgovornost lica koja su inicirala oružani sukob predstavlja normalizaciju paravojnog udruživanja i nasilnog rešavanja problema, a ne normalizaciju odnosa sa Kosovom. Proglašenjem dana žalosti bez jasne osude postupaka nasilne grupe u čijem je posedstvu pronađena ogromna količina ilegalnog oružja dovodi javnost u zabludu nanoseći dugoročnu štetu procesu pregovora i ljudima koji žive na Kosovu. Izbor da se heroizuju i opravdaju postupci osoba koje se sumnjiče za niz teških krivičnih dela, a koje su ubijene u akciji kosovske policije, doprinosi kolektivnoj stigmatizaciji pripadnika srpske nacionalnosti kao kriminalaca. Na ovaj način se širi strah od ratnog sukoba, posebno na severu Kosova.

Dodatno je problematično što je propuštanje – da se pravim imenom nazovu lica koja koriste i poseduju velike količine ilegalnog naoružanja – usledilo svega par meseci nakon državne kampanje predaje oružja nakon masovnih ubistava u Beogradu i selima u okolini Mladenovca.

U zemlji u kojoj skoro četvrtina mladih misli da Srbija treba da “vrati punu vlast na Kosovu vojnim sredstvima” ovakvim odnosom prema nasilnim obračunima na Kosovu najviši predstavnici Republike Srbije doprinose radikalizaciji mladih predstavljajući kao uzore ljude koji to nisu. Vlada, kao i obaveštajne službe Republike Srbije dužne su da odgovore građanima na niz otvorenih pitanja i nepoznanica. Neophodna je hitna istraga od strane tužilaštva u Beogradu, koje bi ponudilo saradnju Specijalnom tužilaštvu u Prištini o svim okolnostima događaja u Banjskoj.

Tekst je prenet sa portala yihr.rs.

Click