Prezentacija izveštaja: Medijske slobode i bezbednost novinara u Srbiji

7. May 2021.
Bezbednost novinara sve više postaje izvor velike zabrinutosti u Srbiji.
Medijske-slobode-i-bezbednost-novinara-u-Srbiji-izvestaj-misije-1

Platforma Sloboda medija brz odgovor (MFRR) sprovela je onlajn međunarodnu misiju od 28. januara do 2. februara 2021. godine za procenu stanja slobode medija i bezbednosti novinara u Srbiji. Misiju predvodi organizacija Član 19 (engl. Article 19) u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS), a pridružili su im se i partneri platforme Sloboda medija brz odgovor: Međunarodni institut za štampu (IPI), Evropski centar za medije i medijske slobode (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Neograničena sloboda štampe (FPU) i organizacija OBC Transeuropa (OBCT).

Misiji se pridružio i Centar za ljudska prava – Američke advokatske komore (ABA) i Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO). U početku je planirano da se misija organizuje uživo, ali je ipak pretvorena u onlajn događaj jer su putovanja ograničena i postoji zabrinutost zbog zdravlja usled pandemije bolesti kovid-19.

Tokom misije, predstavnici platforme Sloboda medija brz odgovor susreli su se sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja članica medijske koalicije u Srbiji, grupom nezavisnih novinara, Stalnom radnom grupom za bezbednost novinara, predstavnicima državnih institucija članovima nove radne grupe za sprovođenje Akcionog plana Medijske strategije, Zaštitnikom građana, odabranim međunarodnim organizacijama i zamenikom ministra kulture i informisanja.

Predstavnici platforme Sloboda medija brz odgovor zahtevali su sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, međutim nisu dobili nikakav odgovor od nje. “Veoma smo zahvalni za ovu priliku da iskreno i otvoreno razgovaramo sa zvaničnicima i podelimo našu zabrinutost u vezi sa stanjem slobode štampe i medija u Srbiji, zemlji koja je član Saveta Evrope i koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.”

U ovom izveštaju dat je pregled nalaza u okviru misije, kao i skup preporuka za ključne zainteresovane strane o tome kako rešavati neka od urgentnih pitanja koja su naglašena u samom tekstu.

Prezentacija izveštaja održaće se u utorak 11. maja od 12 do 13:30 časova. Organizatori mole sve zainteresovane da se unapred registruju kako bi prisustvovali događaju.

Govornici na događaju:

  • Sarah Clarke, šefica Evrope i centralne Azije u Article 19
  • Ana Lalić, novinarka portala nova.rs
  • Marija Babić, pravnica u Nezavisnom udruženju novinara Srbije
  • Zamira Djabarova, pravna savetnica u ABA centru za ljudska prava
Click