Održan trening za unapređenje bezbednosti novinara u Šapcu

23. January 2024.
Nakon sastanka Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG), u Šapcu je održan trening za unapređenje bezbednosti novinara u organizaciji Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), a u okviru projekta “Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara” podržanog od strane Evropske komisije putem programa podrške nezavisnim medijima u Srbiji i medijskgo odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji.
ANEM Trening za unapređenje bezbednosti novinara, Šabac, 22.1.
Trening za unapređenje bezbednosti novinara u organizaciji ANEM-a u Šapcu. Foto: ANEM

Izvor: Saopštenje za javnost ANEM

Trening za novinare i medijske radnike iz Šapca, Loznice i Valjeva vodio je Branko Čečen – novinar, trener, urednik i nekadašnji direktor Centra za istraživačko novinarstvo. Ova vrsta obuke za medijske radnike deo je projekta koji obuhvata aktivnosti SRG koje pomažu povezivanju medijskih radnika sa lokalnim kontakt tačkama u tužilaštvima i MUP-u radi izgradnje poverenja i postizanja bolje saradnje novinara, tužilaca i policije; rad besplatne, 24-časovne SOS Sigurne linije (0800 100 115) za prijavljivanje slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara; korišćenje informativne internet stranice i mobilne aplikacije „Bezbedni novinari“ kao i izradu i promociju mesečnog medijskog monitoringa ANEM-a.

Potreba za ovakvim treningom proistekla je iz atmosfere u kojoj novinari obavljaju svoj posao – kontinuirano se susreću sa pretnjama, napadima i drugim vrstama nasilja poput targetiranja, uvreda i pritisaka. Pogotovo je neregulisan i nebezbedan prostor na društvenim mrežama gde novinari, a posebno novinarke, skoro svakodnevno dobijaju poruke pretnji i zastrašivanja.

Nakon odličnog iskustva iz Čačka gde su se na treningu okupili novinari iz Užica, Gornjeg Milanovca i Čačka, ovoga puta su se u Šapcu okupili medijski radnici iz Valjeva, Loznice i grada-domaćina što je bio dodatni stimulans za konstuktivnu atmosferu i razmenu brojnih iskustava iz ovih sredina. Tokom treninga se razgovaralo o pojavnim oblicima nasilja i pretnji te načinima prevencije i zaštite, kao i o relevatnom pravnom okviru i konkretnim mehanizmima koje ugroženi novinari mogu da koriste u zaštiti svoje bezbednosti.

Tokom prošle godine, predavač Branko Čečen je u okviru projekta “Sistem prevencije i zaštite novinara” održao treninge u Beogradu, Čačku, Novom Pazaru, Subotici, Novom Sadu i Nišu. U narednim mesecima očekuje se održavanje niza sličnih edukativnih treninga u brojnim gradovima širom Srbije.

Click