Novinarka Tatjana Đorđević osvojila nagradu za najbolju reportažu stranih novinara u Italiji

28. June 2023.
Novinarska nagrada "Cristiana Matano" dodeljuje se već osmu godinu zaredom na ostrvu Lampedusa, u znak sećanja na prerano preminulu novinarku Kristijanu Matano. Nagrada se dodeljuje u četiri kategorije: za najbolji tekst u štampanim nacionalnim medijima, za najbolji prilog u elektronskim nacionalnim medijima, za najbolji tekst ili prilog u internacionalnoj štampi i za najbolji tekst ili prilog mladih novinara, do 30. godina starosti.
Tatjana Đorđević Simić
Tatjana Đorđević Simić

Piše: Jelena Petković

Novinarka Tatjana Đorđević osvojila je novinarsku nagradu Lampedus’Amore – Premio giornalistico Cristiana Matano za najbolji tekst u kategoriji stranih novinara u Italiji za reportažu “Osuđenici prave muzičke instrumente od olupina migrantskih čamaca“, objavljenu na portalu BBC News na srpskom.

Tema ovogodišnje edicije je “Putovanje”, a kako je naglasio predsednik Fondacije “Occhiblu” i životni partner Kristijane Matano, Filipo Mulé, ono simbolično pokazuje vrednosti poput mira, deljenja i integracije na “izvanrednoj lokaciji, zvanoj Lampeduza”.

Dodela nagrada obaviće se 8. jula na ostrvu Lampeduza, kao i konferencija “Od rata do migracija, priče o krizi i budućoj Evropi“. Tada će govoriti nacionalni predsednik Udruženja novinara, Karlo Bartoli, regionalni predsednik Roberto Đueli, nacionalna sekretarka Federacije italijanskih medija (FNSI), Aleksandra Kostante, regionalni sekretar Đuzepe Rizuto, predsednik Komisije za građanske slobode, Juan Fernando Lopez Aguilar, zatim Frančesla Korbo iz Amnesty International, kao i gradonačelnik Lampeduze, Filpo Manino.

Osim novinarskih nagrada, posebna nagrada će otići fudbalskom klubu Napoli, kao simbolu pobede juga italije i savršenom primeru integracije kultura.

Tokom manifestacije, aerodrom Lampeduza biće domaćin dve izložbe: jedne pod nazivom “Nasleđe sudija Falkonea i Borselinija” i druge pod nazivom “Novinarstvo koje ne umire”.

Tatjana Đorđević rođena je u Smederevu 1979. godine. Diplomirala je novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2006. godine živi u Milanu, gde radi kao novinar i dopisnik iz Italije za medije u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana. Piše za Al Jazeera Balkans, srpsku verziju BBC News na srpskom, Portal Novosti i italijanski dnevni list La Stampa.

Sarađuje sa neprofitnom organizacijom Gariwo (Gardens of the Righteous Worldwide) koja se bavi prevencijom zločina i genocida. Ova organizacija otvorila je više od 200 parkova pravednika širom sveta. Takođe sarađuje sa institutom za politiku iz Rima, Aspen Institute.

Od marta 2020. do februara 2022. bila je predsednica milanskog udruženja stranih novinara (Stampa Estera di Milano).

Dobitnica je nagrade Interfer zlatna nika 2021, za novinarsku reportažu “Čudesan život Jovice Jovića” objavljenu na portalu BBC News na srpskom.

U junu 2021. objavljena je njena knjiga „Il Pioniere“, na italijanskom jeziku u izdanju Besa Muci Editore, za koju je 2022. godine dobila nagradu “Le Nove Muse”, grada Venecije, u kategoriji najbolja knjiga stranih autora.

Click