Novih 15 mera NALED-a za očuvanje zdravlja građana i zdravstvenog sistema tokom pandemije COVID-19

21. March 2020.
Bolje snabdevanje građana maskama, rukavicama i sredstvima za dezinfekciju kroz olakšani interventni uvoz, sprečavanje nestašice i ubrzani uvoz svih lekova i medicinskih sredstava za borbu protiv Korona virusa, kao i hitni prelazak na izdavanje elektronskih doznaka za bolovanje – glavni su ciljevi NALED-ove inicijative za unapređenje zdravstvenog sistema i očuvanje zdravlja građana tokom pandemije COVID 19.
Naled-678x382.jpeg

U svetlu vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom, NALED-ov Savez za zdravstvo formulisao je set od 15 mera kako bi se osigurala snabdevenost tržišta neophodnim lekovima i poboljšao kvalitet zdravstvenih usluga. NALED je ovu inicijativu, kao doprinos zajedničkoj borbi protiv COVID-19, već dostavio Kriznom štabu i nadležnim institucijama.

– I pored odgovorne i pravovremene reakcije Vlade, virus se brzo širi. Zato je zdravstvenom sistemu naše zemlje potrebna podrška svih društveno odgovornih kompanija i organizacija kako bismo ublažili posledice. Sjajan primer dala nam je ovih dana tekstilna industrija, koja je svoju proizvodnju prilagodila izradi zaštitne opreme za medicinsko osoblje. Na isti način potrebno je što pre olakšati procedure za laboratorije da se uključe u proizvodnju dezinfekcionih sredstava, kako bi se unapredila primarna zaštita, ali i popunili prazni rafovi apoteka i drogerija – kaže Vesna Živković, članica IO NALED-a i NALED-ovog Saveza za zdravstvo i vlasnica kompanije Inpharm.

Ona ističe da je našem tržištu potrebna veća količina lekova koji se koriste u borbi protiv Korona virusa, zbog čega je jedan od predloga da se ubrza dobijanje dozvola za njihov uvoz odnosno da se ovlasti Agencija za lekove da može u okolnostima vanrednog stanja da propiše efikasnije procedure za interventni uvoz lekova i medicinskih sredstava. To je posebno važno za lekove koji nisu registrovani u Srbiji, a neizostavno je i kada je reč o uvozu registrovanih lekova.

Iz Saveza poručuju da je podjednako važno raditi na uvođenju automatskog izdavanja dozvola za dostavu lekova dok traje vanredno stanje, kao i da se dostavnim vozilima omogući zaustavljanje ispred apoteka u centralnim gradskim zonama. Ovaj predlog potiče iz NALED-ove Sive knjige zdravstva, a njegovo usvajanje je od velikog značaja, u ovom trenutku kada je izrečena zabrana kretanja. Uz to, potrebno je da se apotekama omogući i dostava na kućnu adresu za šta su neke od članica NALED-a već izrazile zainteresovanost kao znak solidarnosti za najstarije građane.

Među predloženim merama je i da izostane kontrola robe pri uvozu sredstava za dezinfekciju koja su upisana u listu biocidnih proizvoda Evropske agencije za hemikalije, i da se interventno izdaju saglasnosti za uvoz deficitarnih proizvoda, bez čekanja na rezultate uzorkovanja, kako bi se skratio postupak carinjenja i proizvod što pre stavio u promet.

Dodatno, NALED predlaže izmenu Odluke o zabrani izvoza lekova, kako bi se sprečile nestašice lekova i omogućio nesmetan izvoz na regionalno tržište, pre svega Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Reč je o redovnim isporukama lekova za različita hronična stanja poput dijabetesa, kardio-vaskularnih i onkoloških oboljenja, koje su i inicijalno planirane za ova tržišta.

Click