Napadi na nezavisne medije i Ne davimo Beograd sa stranice “COVID 19 Serbia”

14. April 2020.
Inicijativa Ne davimo Beograd upozorava javnost da je na društvenoj mreži Fejsbuk, sa radom počela nova naprednjačka platforma za širenje mržnje prema političkim neistomišljenicima i nezavisnim medijima pod imenom “COVID 19 Serbia”. Bestidno koristeći interesovanje građana za pandemiju koja nas je sve pogodila, pod ovim imenom šire se bogato sponzorisane objave sa napadima, podmetačinama i huškanjem na nasilje prema nepodobnim javnim ličnostima i medijima. Od njenog nastanka, na ovoj stranici nema ni jedne vesti o pandemiji COVID 19.
ndmbgd-ne-davimo-beograd-logo-beli-850x445

Najnovija meta naprednjačkih botova je Radomir Lazović aktivista Ne davimo Beograd. Lazović je u javnosti optužio režim Aleksandra Vučića da Srbiju vodi u diktaturu, ali i govorio upravo o funkcionisanju ovakvih botovskih stranica namenjenih gušenju svake kritike vlasti. Nakon što je kompanija Tviter nedavno ugasila preko 8 hiljada naloga koji su “radili na promovisanju srpske vladajuće stranke i njenog lidera”, očito da je fokus vlasti ponovo prebačen na Fejsbuk.

Tako je na udaru i pod optužbama da širi lažne vesti i zlonamerno izveštava, odmah posle hapšenja, bila i Ana Lalić, novinarka portala Nova S, koja je izveštavala o teškim uslovima rada medicinskog osoblja u KC Vojvodine.

Nakon što je premijerka Ana Brnabić optužila nezavisne medije koji kritički izveštavaju i ukazuju na propuste sistema tokom vanrednog stanja, da mrze svoju zemlju, otpočeo je i napad na televiziju N1. Uobičajeni manir naprednjačkih vlasti je takav da prvo političari iznose optužbe da su novinari, mediji ili politički neistomišljenici “plaćenici”, “izdajnici” ili “rušitelji države”, a zatim se te opružbe prenose kroz režimske medije i pravi atmosfera linča, da bi ovakve stranice poput “COVID 19 Serbia” huškale na nasilje prema metama. Stranica “COVID 19 Serbia” čak je sakrivena iz zvanične pretrage Fesjsbuka i oglašava se samo debelo sponzorisanim objavama koje dopiru do hiljada korisnika. Moguće ju je naći na adresi: https://www.facebook.com/KoronaVirusSrbija

Prljava kampanja podmetačina i napada u kojoj se stvara atmosfera nasilja i mržnje prema fabrikovanim “izdajnicima” i “rušiteljima države”, nešto je sa čime se inicijativa Ne davimo Beograd suočava od svog nastanka. Pored ovih napada na meti smo pravnih iznurivanja, zabranjivanja skupova, prisluškivanja i medijskog blaćenja. Ipak, ovakvo ponašanje tokom trajanja pandemije i opšte opasnosti od zaraze, kao i korišćenje imena “COVID 19 Serbia” uverava nas da naša država velikim koracima ide ka diktaturi u kojoj je drugačije mišljenje i političko delovanje zabranjeno.

Inicijativa Ne davimo Beograd iskazuje solidarnost i podršku sa svim metama napada režima, nezavisnim i slobodnim medijima i novinarima i novinarkama, građanima na kojima se za primer sprovodi strogoća, poput Jovane Popović iz Kikinde i Ivane Berić iz Sombora. Kao i sa onima koji ukazuju na loše uslove rada, kao što je Slaviša Pajović, radnik fabrike “Jura”.

Click